Bohoslužba Slezské církve evangelické a.v. z Třanovic

29. říjen 2017

Bohoslužba Slezské církve evangelické a.v. z Třanovic. Sloužil administrátor sboru Erich Bocek, kázal pastor Martin Piętak.

Obec Třanovice leží 7 km na západ od Českého Těšína a existovala pravděpodobně již ve 14. století. V polovině 19. století zde byl založen evangelický hřbitov, jehož márnice měla být později rozšířena na kapli, ve které by se konaly bohoslužby a vysluhovala Večeře Páně. Do plánů však zasáhla I. Světová válka a finanční prostředky sesbírané na stavbu kaple zabavil stát na válečnou půjčku. Až v roce 1927 bylo rozhodnuto, že místo kaple bude na tomtéž místě postaven kostel. Byla uspořádána sbírka mezi třanovickými evangelíky a z jejího výnosu a z darů dalších evangelických sborů byla stavba na podzim roku 1929 započata. Slavnostní otevření nového kostela se pak konalo o dva roky později.

V současné době přichází na bohoslužby sboru každou neděli přibližně 200 lidí. Ve sboru jsou zastoupeny všechny věkové skupiny, fungují zde hudebně-pěvecké skupiny mládeže, pěvecké sbory (smíšené a mužský), dechový soubor a další aktivity.

Spustit audio