Bojové lamy jdou do důchodu, v izraelské armádě je nahradí roboti

10. červenec 2017

Izraelská armáda platí za jednu z nejlepších a také nejlépe vybavených na světě. O to víc překvapí, když zjistíte, že i teď v 21. století pořád používá při bojích lamy.

Boj polské vojenské jízdy proti německým tankům za druhé světové války je dnes už skoro legendární. Vojáci si na velbloudovitá zvířata původem z Jižní Ameriky ale v posledních letech stěžovali. Izraelci teď proto zvířata nahradí něčím modernějším.

Izraelský deník Haarec píše, že lamy nosily vojenské vybavení při nasazení armády ještě v takzvané Druhé libanonské válce, tedy v boji proti radikálnímu hnutí Hizballáh v roce 2006. V následujících letech si ale vojáci stěžovali, že je zvířata zdržovala, a armáda proto hledala náhradu.


Zvířata původně z jihoamerických hor izraelským vojákům pomáhala se zásobováním. Konkrétně při pěchotních operacích v náročném terénu.

Je to skok jako ze středověku do Hvězdných válek. Zvířata spojená spíš se starobylou říší Inků totiž nahradí pěchotní robotičtí nosiči. Vyvinul je izraelský zbrojní průmysl a každý z nich unese půl tuny materiálu. Můžou pochodovat rychlostí 5 až 10 kilometrů za hodinu a vojáci mohou jejich rychlost sami upravit podle vlastní chůze.

Stejně jako lamy zvládnou i roboti náročný terén a dají se ovládat i na dálku. Napájí je baterie, které bez dobití vydrží až 8 hodin. Vojáci je už testovali při několika cvičeních. Prozatím je ale nechtějí jakkoli vyzbrojovat.

Izraelská armáda robotická zařízení využívá už teď, ať už ve vzduchu nebo v moři, třeba robotická vozítka u hranice s pásmem Gazy. Podle tamního hnutí Hamás ale Izraelci ještě nedávno používali i další zvířata. Palestinští radikálové třeba nedávno obvinili Izrael, že ke špionáži využívá delfíny.

autor: znk
Spustit audio