Bolestivá menstruace není normální. Endometriózou trpí každá desátá žena. Proč neznáme příčinu?

22. březen 2023

„Endometrióza je nezhoubné onemocnění, které postihuje každou desátou ženu v reprodukčním věku. Způsobuje bolesti během i mimo menstruaci (záleží, jak je nález rozsáhlý), neplodnost, problémy při vyprazdňování či močení a také bolesti při pohlavním styku. Jsou to buňky podobné děložní výstelce, které se objevují kdekoliv v těle, nejčastěji v pánevním dnu. Ty pak napadají orgány, nejběžněji ty reprodukční, ale objevují se i na jiných místech,“ říká Misha Lebeda z ENDO Talks.

Březen se stal celosvětově měsícem osvěty o endometrióze. Na diagnózu tohoto gynekologického onemocnění čekají ženy v průměru až sedm let. Poprvé o ní byly zmínky ale již před sto lety. Proč tedy stále neexistuje dostatečný výzkum?

„O této nemoci se moc nemluvilo, protože je spojená s menstruací. A o menstruaci se moc nemluví. Ačkoliv se snažíme o narovnání práv mezi muži a ženami, tak výzkum se ženským onemocněním stále věnuje méně, vysvětluje Alice Řezníčková.

Čtěte také

„Zároveň se tvrdí, že bolestivá menstruace je normální a máme si na ni vzít analgetika. Z toho důvodu pak ženy nevyhledávají pomoc. Považují to totiž za normu, říká zakladatelka ENDO Talks Misha Lebeda. „Tato nemoc se nedá vypozorovat z krve. Když máte rakovinu a udělají vám krevní obraz, tak z nich uvidíte pravděpodobnost, že ji daný pacient má. U endometriózy zatím nemáme ani vysledované ukazatele DNA, dodává.

V rámci měsíce s endometriózou se můžete vypravit také na pochod Prahou. Akce startuje v sobotu 25. března ve 14:00 u aktuální výstavy ENDO Talks v ulici Na Příkopě. Půjde se přes Václavské náměstí až do Riegrových sadů, kde následně proběhne ENDO Festival. Odpolední program nabídne hudební a taneční vystoupení nebo workshopy. Na místě budou info stánky, u kterých si rozšíříte znalosti o endometrióze nebo se můžete setkat se členy týmu organizace ENDO Talks.

Kde hledat relevantní informace o endometrióze? A co přesně znamená termín pacientská organizace? Poslechněte si celý rozhovor se zakladatelkou organizace ENDO Talks Mishou Lebedou a garantkou obsahu a webmasterkou ENDO Talks Alicí Řezníčkovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka