Boris Vian: Pěna dní

Možná nejpůsobivější román o lásce, jaký byl kdy napsán. Svět hrdinů Vianova svébytného vyprávění přibližujeme v desetidílné dramatizované četbě na pokračování v režii Dimitrije Dudíka, který je také autorem rozhlasové úpravy a dialogizace. Poslouchejte on-line do konce května 2020.

Účinkují: Lukáš Hlavica, Ivan Řezáč, Věra Slunéčková, Dana Černá, Jiří Štěpnička, Jiří Ornest, Anna Suchánková
Překlad: Svatopluk Horečka
Hudba: Petr Mandel
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 2003

Román francouzského prozaika, básníka, hudebníka, dramatika a mystifikátora Borise Viana Pěna dní vyšel sice už roku 1947, ale jeho příběh nesený nespoutanou fantazií působí neobyčejně svěže dodnes. Ostatně spisovatel Raymond Queneau označil Pěnu dní za nejpůsobivější román o lásce, jaký kdy byl napsán. A nic na tom nemění skutečnost, že Vian se za svého života proslavil spíš svým mystifikačním románem Naplivu na vaše hroby, který vydal pod pseudonymem Vernon Sullivan, než románem Pěna dní, který přijali čtenáři bez zájmu.

Boris Vian s manželkou Ursulou Kübler

V Pěně dní vytvořil Vian originální svět, kde se mísí parodování směšných aspektů dobově módní záliby mládeže v existencialistické filozofii a jejích představitelích (v čele se slavným, fetišisticky uctívaným Jean-Sol Partrem – vzpomeňme slavné přednáškové scény...) s temně zlověstným leknínem pučícím v plicích mladé Chloé či s Colinovým nevšedním zaměstnáním spjatým s pěstováním hlavní střelných zbraní...

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.