Botanici rozluštili tajemství nejoblíbenějšího a nejstaršího povzbuzujícího nápoje

15. květen 2017

Jak to, že v sobě jediný čajový lístek může mít tolik rozličných chutí? Odpověď nabízejí botanici, kteří prolomili genetický kód čajovníku čínského, rostliny, ze které se získává nejstarší a nejoblíbenější povzbuzující nápoj na světě.

Základem chuti čaje jsou tři základní látky: kofein, tein a katechiny. Jejich obsah v rostlině zvané latinsky Camellia sinensis je výrazně vyšší než u ostatních čajovníkovitých rostlin, kterých je víc než sto. Genom čaje zkoumal mezinárodní tým odborníků pod vedením botaniků z čínského Kchun-mingu. Práce trvala přes pět let.


Základní dělení čaje je černý, zelený, bílý, žlutý, oolong a pu'er.

Genom rostliny Camelia sinensis je totiž výrazně delší než u dalších rostlin. Například ve srovnání s kávovníkem je genom čajovníku čtyřikrát delší. Obsahuje tři miliardy párů bází.

Navíc některé geny se v kódu opakují, nebo vypadají skoro stejně, což jejich rozpoznání komplikovalo. Práce s genomem čaje tím ale vlastně teprve začíná. Mimo jiné bude potřeba vytvořit genetické mapy, které pomůžou zjistit ještě víc.

Nové znalosti by mohly by pomoci ke zvyšování kvality a snižování ceny čaje. Výzkum má také pomoci dalšímu šlechtění určitých žádaných vlastností.

Bude možné sledovat, jak jsou jejich specifické chuti spojené s konkrétními genetickými značkami a ty bude možné dále rozvíjet nebo potlačovat.

Na Mauriciu je 700 hektarů čajových plantáží. Čaj tu dochucují karamelem i typickou vanilkou
Příběh čaje. Kde chybujeme? Patří do čaje med nebo citrón? Mohou být i sáčkové čaje kvalitní?
Rusko je známé svými samovary. V ruských tajných službách ale neslouží jen k přípravě čaje

autoři: jch , znk , jaw
Spustit audio