Botanici vysázeli kolem Švihovské nádrže kriticky ohrožené kuřičky hadcové

13. listopad 2022 06:00

Vzácná rostlina kuřička hadcová roste jen na dvou místech na světě. Obě jsou ve středních Čechách

Kuřička hadcová, která vypadá jako bíle kvetoucí mech, patří mezi endemity. Vyskytuje se ve světě jenom na dvou místech, jedno z nich je přehrada Želivka - Švihov. 

Na hadcích (druh horniny - poz. redakce) u Švihova botanici vysadili přes 1000 nových rostlin kuřičky, aby podpořili její populaci. 

„Celkově se tady na lokalitu vysází 1050 jedinců, což je vlastně mnohem víc, než je v současné době celkový stav přirozených jedinců na lokalitách,“ říká Hana Pánková z Botanického ústavu a vysvětluje, kde se tolik sazeniček vzalo: „Největší množství semenáčků pochází od místních pěstitelů, kteří se nám zapojili do programu záchrany pěstování v soukromých zahradách. Starají se o mateřské rostliny a my od nich poté sbíráme semínka.“

Květináč s hřebíkem

V každém květináčku se sazenicí kuřičky je zapíchnutý hřebík s oranžovou hlavičkou a každý květináček má své číslo. Podle nich budou později botanici vyhodnocovat přežívání rostlin a vývoj populace v čase. „Mám radost z toho, že se tady kuřička rozšíří. Pomáháme ji takto udržet, aby nevyhynula,“ uvádí další pracovnice Botanického ústavu, Martina Lokvencová.

Výsadba více než tisícovky sazeniček kuřičky hadcové zabere dva týdny. Na projektu botanikům pomáhá i kolegyně z Ukrajiny, která je zaměstnaná díky speciálnímu grantu pro ukrajinské uprchlíky a účastnila se podobné akce v oblasti Mykolajevu.

Spustit audio

Související