Bouráš? Budeš platit!

8. červen 2006

Pojišťovny chystají propojení databází o nehodách řidičů. Ti, kteří způsobí nehodu, se od příštího roku nebudou moci snadno vyhnout penalizaci od pojišťoven tím, že přejdou k jiné pojišťovně. Pojišťovny totiž připravují propojení databází informací o klientech povinného ručení.

Majitelé aut naopak budou moci uplatnit slevu za jízdu bez nehody i při přechodu k jiné pojišťovně. Rutinní provoz by podle ředitele České kanceláře pojistitelů Jakuba Hradce měl začít 1. ledna 2007. Zatímco bonus za jízdu bez nehody je 5% každý rok, výpočet malusu za způsobenou škodu je složitější. V průměru činí stovky korun za nehodu.

Zrušením tzv. malusové turistiky by podle Dagmar Koutské z České pojišťovny měli řidiči získat větší motivaci k tomu, aby jezdili pozorně a opatrně. Pokud budou svému okolí škodit, projeví se to na vyšším pojistném za povinné ručení dodala. Pojišťovny ale nemají čísla o počtu takzvných "malusových turistů. "Případy, kdy klient přicházející od jiné pojišťovny přizná, že jeho předchozí pojištění skončilo malusem, jsou ojedinělé," říká Milana Káňa z pojišťovny Allianz.

Připravovaná databáze by dokonce podle Ivana Špirakuse z makléřské společnsoti Insia mohla přispět ke zlevnění povinného ručení, ovšem až za několik let. Pro velkou část řidičů ale zůstává možnost úniku převodem provozovatele vozidla na rodinného příslušníka. "Je to sice administrativa navíc, ale bude-li rozdíl v pojistném v řádu tisíců, asi se to vyplatí," poznamenal.

Počet vozů pojištěných v rámci pojištění odpovědnosti za provoz motorových vozidel, takzvaného povinného ručení, činil koncem minulého roku více než 5 400 000. Povinné smluvní pojištění odpovědnosti za provoz vozidla poskytuje celekm 9 pojišťoven. Některé z nich sazby rozlišují pouze podle obsahu motoru a způsobených nehod, jiné zohledňují také třeba věk nebo bydliště vlastníka vozu.

Spustit audio