Božena Šimková: Třetí sudička

10. březen 2019

Pohádka o tom, že člověk vždy dostává do vínku díl smutku i radosti, trápení i štěstí, dobré i špatné. S Davidem Novotným a Lindou Rybovou. Poslouchejte do neděle 17. března 2019.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Téma osudovosti je staré jako lidstvo samo. Staví před nás tisícero otázek a my na ně neustále hledáme odpovědi. Přesně v tomhle duchu se ponese i rozhlasová pohádka Boženy Šimkové Třetí sudička.

Autorka si v ní klade otázku, co je to za sílu, která se dokáže vzepřít nepřízni, jež byla člověku přisouzena? A odpověď je jediná: láska. Ovšem nemusí to být vždy láska mezi dvěma, kteří v sobě najdou zalíbení na první pohled. Samozřejmě jde o mnohem víc.

A co teprve když do příběhu vstoupíi láska zoufalé matky, která ztrácí syna? Jak říká třetí sudička, bytost na pomezí pohádky a skutečnosti: „Je v životě každému přisouzen díl smutku i radosti, trápení i štěstí. A každý dostane dobré i špatné, ale na něm samotném záleží, kolik a z čeho bude vybírat, kterou cestu si zvolí, jak naplní svůj čas.“

Příběh nepříliš hezkého mladíka, dívky, jež zná jen opovržení nad vším a nade všemi, a matky, která se ocitá ve dvou ohních, je námětem této pohádky. Není o krutosti osudu, naopak. Je půvabná a laskavá, protože je o touze po docela obyčejném lidském štěstí.

Účinkují: David Novotný, Linda Rybová, Gabriela Vránová, Drahomíra Fialková, Bohumila Dolejšová, Viola Zinková, Stanislav Zindulka, Věra Slunéčková, Petra Špalková, Libuše Havelková, Alfred Strejček, Daniel Bambas a další.
Hudba:
Petr Mandel
Režie:
Hana Kofránková
Dramaturgie:
Václava Ledvinková
Natočeno v roce 2003.

Spustit audio