Brankář Mory Lukáš je v životní formě. Ale zůstane v Olomouci? Braňo tu má smlouvu a já chci hlavně chytat, říká

2. leden 2023 14:47

Brankářská dvojka olomouckých hokejistů Jan Lukáš se v závěru roku propracoval do elity soutěže. Pohybuje se mezi nejlepšími podle úspěšnosti zásahů. Pětkrát už vychytal čisté konto. Ke zlepšení pomohlo podle něj několik změn v přípravě.

Čtěte také

„Je asi pět, šest, sedm věci, které jsou trošku jinak oproti těm předchozím sezonám. Hlavně mám prostor bráně. To je pro mě důležité. Není to tak, že bych dva zápasy seděl, a pak zase čekal. Člověk se dostane do tempa, je to příjemnější. Letos je prostoru víc a snažím se toho využít,“ říká Jan Lukáš.

Zaměřil se i na zlepšení svého zdravotního stavu. „Byl jsem po sezoně na operaci kyčle. Kondiční přípravu jsem začal dělat trochu jinak, snažil jsem se si to v hlavě nějak uspořádat. Mám i jinou výstroj, to taky dělá svoje,“ dodává olomoucký brankář.

Jan Lukáš odchytal v této sezoně za Olomouc 19 zápasů, v nichž zaznamenal 93,80% úspěšnost zákroků, průměr 1,81 inkasované branky na zápas a 5 čistých kont. Ve své kariéře chytal už za Lev Praha, Spartu Praha, Mladou Boleslav, Znojmo nebo Banskou Bystricu.

Janu Lukáši se v Olomouci daří. Zda ale v hanáckém klubu zůstane i po sezóně, zatím neví. „Na příští sezonu smlouvu nemám. Braňo (Konrád) tady prostě má ještě na dva roky smlouvu a pro mě je důležité, abych chytal. Takže uvidíme, jak to dopadne, nedopadne. Myslím si, že pro gólmana jsem teď v ideálním věku, ale zároveň se kariéra pomaličku chýlí ke konci a já bych toho chtěl nějakým způsobem využít. Uvidíme, ale toto jsou prostě akorát fakta,“ zmiňuje Lukáš.

Kam by případně chtěl zamířit, o tom zatím vůbec nepřemýšlel. „Ve hře nic není, o ničem nevím. Chtěl bych chytat. To je pro mě zásadní věc, na kterou bych se chtěl upnout,“ dodává 29letý gólman, který od svého návratu na Hanou kroutí za Moru už pátou sezonu.

„Chtěl bych chytat. To je pro mě zásadní věc, na kterou bych se chtěl upnout.“
Jan Lukáš, brankář HC Olomouc

Důležité bude, jak se olomouckému brankáři bude dařit ve zbývající části extraligy.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio