Britská královská rodina, Picasso i svůdná Greta Garbo. Muzeum Kampa vystavuje Cecila Beatona

13. červen 2018

Pražské Museum Kampa u nás vůbec poprvé představuje fotografie jednoho z  nejznámějších módních a společenských fotografů 20. století - Cecila Beatona, oficiálního fotografa britské královské rodiny.

„Cecil Beaton - fotograf královen" - je název výstavy, která u nás  vůbec poprvé představuje fotografie a další práce  jednoho z nejznámějších módních a společenských fotografů světa. Výstavu, která navazuje na loňskou expozici Manola Blahníka, připravilo pražské Museum Kampa ve spolupráci s National Portrait Gallery v Londýně.

Z výstavy Cecil Beaton - fotograf královen

Cecil Beaton sice proslul jako oficiální fotograf britské královské rodiny, filmových  hvězd a dalších významných osobností, ale věnoval se i kresbě, psaní a publikování svých deníků, vytváření filmových scénografií a kostýmů pro Hollywood i divadla na Brodwayi. V roce 1972 byl povýšen do šlechtického stavu.

Podivnější než ráj. V MeetFactory představují intimní výpovědi umělců z Balkánu

Z vernisáže Stranger Than Paradise

Osm umělců z jihovýchodní Evropy představuje svá díla v pražské MeetFactory na výstavě nazvané Stranger Than Paradise - Podivnější než ráj.

Jaká byla jeho cesta k úspěchu popisuje kurátorka výstavy Alexandra Šlosarčíková. „Začal jako módní fotograf, už od začátku se věnoval fotografování oblečení. Proslavil se ale hlavně tím, že úplně jako první fotografal stavěl krásné modelky na netypicky ošklivé pozadí, například na staveniště, a ještě jim dal do ruky vrtačku. Tento poměr krásy a ošklivosti bylo to, čím si vydobyl celosvětovou slávu.“

Výstava nabízí k vidění fotografie britské královské rodiny, které v Čechách nejsou běžně k dispozici. „Jako příklad můžeme uvést fotku královny Alžběty hrající si s princem Charlesem nebo fotografii, na které je mladá britská královna v roce 1942 jako řidička armádního auta,“ popisuje kurátorka.

Návštěvníci si také mohou prohlédnout fotografie slavných výtvarných umělců - Picassa nebo Salvádora Dalího, dále fotografie věnované filmovým hvězdám a muzikálům, na kterých spolupracoval. „Byl velmi úspěšným kostymérem. Navrhl kostýmy pro desítky baletů, muzikálů a filmů. Máme tu fotky z filmu My Fair Lady. Jak za muzikál, tak i za film obdržel ocenění. Je tu také série fotografií Audrey Hepburn, dvě fotografie Barbry Straisand nebo třeba Grety Garbo,“ doplňuje Alexandra Šlosarčíková.

Stejně zajímavou součástí Beatonova portfolia jsou i fotografie, které vytvořil během druhé světové války v pozici fotografického špiona pro britské ministerstvo informací.

Výstavu Musea Kampa v Praze nazvanou „Cecil Beaton - fotograf královen“ můžete navštívit až do 7. října.

autoři: Karel Oujezdský , Hok
Spustit audio