Brněnská Kamenka

20. červen 2015

Kamenná kolonie (Kamenka) dnes patří k nesvéráznějším částem města Brna. Nachází se na kopci v centru města, od brněnského výstaviště ji dělí sráz, řeka a rušná silnice. Přímo v Kamenné kolonii si ovšem návštěvník připadá jako na vesnici. Řady malých domků jsou namačkány na sebe, lidé se tady velmi dobře znají a všichni se zdraví. Místo má pověst bohémské čtvrti, a opravdu je zde vysoká koncentrace umělců. Právě kvůli atmosféře, kterou jinde v Brně nenajdete, tady rádi hledají podnájem studenti – někteří v Kamence dokonce zůstávají dlouhodobě.

Historie Kamenné kolonie sahá do dvacátých a třicátých let minulého století. V opuštěném lomu si začali – nelegálně – stavět domky nemajetní dělníci pracující v cihelnách. Duch poloilegality přetrval v Kamenné kolonii poměrně dlouho, dokonce i poté, co se velká část původních obyvatel v 60. letech odstěhovala za pohodlím do paneláků. Přes nedokonalou infrastrukturu a špatnou dostupnost pak kouzlu Kamenky podlehli umělci a bohémové, a tak se toto místo opět zaplnilo.

Obyvatelé se snažili svépomocí „nafouknout“ svá miniaturní obydlí, často bez patřičných povolení. V posledních letech už ovšem Kamenná kolonie pověst společensky vyloučené lokality ztrácí a láká i zámožnější část populace. Přinejmenším její západní část si ovšem stále zachovává nezaměnitelný charakter.

03411491.jpeg

V Kamenné kolonii je dlouholetá tradice hodů, které zde probíhají každoročně dodnes. Další pravidelnou akcí je 1. máj v Kamenné kolonii s kulturním programem a řemeslným trhem. Nejbližší příležitostí, jak poodkrýt genia loci Kamenky, je festival Kamenka Open 2015. Pořadatelé jej pojali jako událost, při které se místní setkají a stráví spolu dva dny na přilehlé louce. „Open“ v názvu festivalu ovšem signalizuje, že je otevřen i návštěvníkům zvenčí. První ze dvou festivalových dnů bude patřit hudbě, druhý pak především divadlu. Hosty sobotní Čajovny 20. června a našimi průvodci po Kamence byli pořadatelé Michal a Ota. Festival proběhne 27. a 28. 6. 2015.

Spustit audio