Brněnští vědci vymysleli gel, který by mohl slepovat kosti

Jednou možná přijde doba, kdy budeme zlomeniny slepovat speciálním lepidlem. Že je to možné, věří tým vědců z CEITECu VUT v Brně. Vyvinuli totiž speciální hydrogel, který může být užitečný ve spoustě medicínských disciplín. Hojení zlomenin je jedna z nich.

Jedná se o viskózní roztok polymeru, který se v těle rozloží do oxidu uhličitého a vody, takže je k organismu velmi šetrný. Hydrogel se snadno aplikuje injekční stříkačkou, sprejem nebo se dá natřít na poškozenou tkáň. Po kontaktu s lidským tělem ztuhne a začne uvolňovat potřebné látky, ať už proti bolesti nebo třeba proti bakteriím. Tekutý gel tuhne také po kontaktu s takzvaným modrým světlem, se kterým často pracují stomatologové.

Pod patentem je podepsaná trojice vědců z brněnského CEITECu VUT, a to Lucy Vojtová, Lenka Michlovská a Josef Jančář. Na zdokonalování vlastností látky pracovali více než deset let.

V lahvičkách je základní (transparentní) a modifikovaný (nažloutlý) hydrogel, se kterými pracují vědci z CEITECu VUT v Brně. Gel o konzistenci medu se dá naředit v roztoku a aplikovat injekční stříkačkou nebo ve spreji.

Hydrogel by mohl posloužit například k hojení popálenin nebo jen jako nosič pro chemoterapeutika. Nejpozoruhodnější se ale jeví využití látky v léčbě zlomenin.

Hydrogel v lidském těle ztuhne, proto může pomoci kosti lépe přimknout k endoprotéze nebo může zlomenou kost slepit dohromady.

I když pro upevňování endoprotéz existují pomocné látky už teď, jejich nevýhodou je, že se vytvrzují při vysokých teplotách, což ohrožuje okolní tkáň.

Hydrogel tuhne při působení zmíněného modrého světla, které pro lidské tělo není nebezpečné, nebo při teplotě 37 stupňů Celsia. Takže se může stát vhodnější alternativou už existujících látek. Naopak úplnou novinkou je, že gel umí slepit i velmi drobné fraktury, které je dnes problematické léčit.

Získání evropského patentu znamená ochranu vědeckého receptu na přesnou výrobu gelu. Pokud se brněnskému týmu podaří najít firmu, která by chtěla výrobky na bázi zmíněného gelu vyrábět, má majitel patentu dvacet let dlouhé přednostní právo při výrobě takového produktu na evropském trhu.

Související