Bronzový medailista Tomáš Staněk o soupeřích: Všechno jsou to extrémně kvalitní koulaři

Česká výprava získala na mistrovství Evropy v Mnichově první cenný kov. Postaral se o něj koulař Tomáš Staněk, který vystoupal na bronzový stupínek. V 31 letech se tak dočkal první medaile z evropského šampionátu pod širým nebem. Navíc zvládl novinku v podobě kvalifikace a finálového závodu v jeden den. Přes zdravotní patálie, které ho trápily během sezony, se na vrcholnou akci dokázal skvěle připravit. Jak se daří českým reprezentantům sleduje na místě reportér Jakub Marek. 

Tomáš Staněk si cenný kov vysloužil za výkon 21 metrů a 26 centimetrů, který předvedl ve třetí sérii pokusů. I když byl český silák prvním medailistou letošní atletické výpravy, tak po závěrečném pokusu soutěže nehýřil nadšením. 

„Trochu se to zlepšilo, samozřejmě po tom, jak jsem házel v kvalifikaci, tak to bylo házení sezony. Bohužel jsem ve finále asi moc chtěl, nebyl jsem to úplně já, proto jsem pak byl zkroušený. Byl jsem ale rád, že mě nepřehodili ti za mnou. Všechno to jsou extrémně kvalitní koulaři na evropskou úroveň. Jsem rád, že jsem si tady mohl dát kolečko na tomto krásném stadionu,“ vyprávěl nadšený Staněk reportérovi Radiožurnálu Sport Jakubovi Markovi.

O nejvýraznější český výsledek v průběhu druhého dopoledního programu na mistrovství Evropy v Mnichově se postaral chodec Vít Hlaváč, jenž obsadil v závodě na 35 kilometrů deváté místo. 

Kristiině Mäki se i počtvrté v řadě podařilo na velké mezinárodní akci pod otevřeným nebem postoupit z úvodní fáze soutěže. V druhém rozběhu finišovala až na sedmé pozici, využila ale rychlejšího rozběhu, a tak se Kristiina časem 4:04.40 do boje o cenné kovy přeci jen procpala. Diana Mezuliáníková bohužel tentokrát na postup nedosáhla. V náběhu do posledního okruhu se posunula až na druhou pozici, ale v cílové rovince se po tuhém boji se soupeřkami nakonec propadla na šesté místo a čas 4:07.37 na finále nestačil.

Pouť běžců na 400 metrů skončila v semifinále. Nejblíže finále byl desátý Patrik Šorm, ale ani jemu výkon 45,66s nestačil. Od bitvy o medaile přímým postupem ho dělilo jedenáct setin. Matěj Krsek se loučí šestnáctým místem a Pavel Maslák obsadil konečnou dvacátou příčku. Ve stejné fázi soutěže jako jejich mužští kolegové končí i zástupkyně něžného pohlaví. Při premiérovém startu v individuální disciplíně na evropském šampionátu se neztratila ani Tereza Petržilková, která s výkonem 52,38s bere osmnáctou příčku. Naopak ambice na finále měla Lada Vondrová, ale s časem 51,83 končí čtrnáctá. 

To nejpodstatnější z Mnichova uslyšíte ve vysílání Radiožurnálu Sport až do neděle 21. srpna. Nenechte si ujít živé vstupy a rozhovory, které připravuje reportér Jakub Marek.  

autoři: Jakub Marek , rej
Spustit audio

Související