Bruselské chlebíčky každé pondělí na váš stůl. Poslechněte si nový podcast Radiožurnálu

13. červen 2022

Evropská politika zůstává trochu stranou veřejného zájmu, je totiž často nesrozumitelná a složitá. Bruselské chlebíčky vám ji budou podávat stravitelným způsobem. Budeme vám přinášet zákulisní informace a zajímavosti od našich spolehlivých zdrojů v bruselských kruzích. Dozvíte se, kdo doopravdy rozhoduje a má vliv, ale třeba také to, kdo z eurokomisařů sbírá dinosauří vejce nebo na jednáních z nudy štrikuje ponožky, a jak se české vláda v Bruselu ve skutečnosti daří.

Chlebíčky pro vás budou připravovat Zdeňka Trachtová, Viktor Daněk a Filip Nerad. Někdy v Bruselu, někdy v Praze a možná taky ve Štrasburku nebo Lucemburku, zkrátka přímo z míst, kde se rozhoduje. U ničeho podstatného totiž nebudeme chybět.

Zdeňka Trachtová a Viktor Daněk, vaši průvodci českým předsednictvím EU na Radiožurnálu

 A taky si občas budeme zvát zajímavé hosty, kteří mají k tématu co říci.

Češi v čele Evropy

Předsednictví a vlastně i celá EU jsou pro lidi často abstraktní, špatně uchopitelný, nudný pojem. My se budeme snažit Bruselskými chlebíčky toto vnímání změnit tak, aby vás to bavilo, zajímalo a aby vás to třeba i inspirovalo se o evropskou politiku začít víc zajímat, pokud jste to dosud nedělali. Předsednictví je totiž příležitost, která se opakuje jen jednou za 13,5 roku.

Ne, Česko opravdu nebude řídit Evropu, jak si možná mnozí myslí. Bude ale moci ukázat jak spolehlivým je partnerem, jak šikovné má vyjednavače a zda místo obvyklého kritizování umí v praxi zajistit funkční kompromis. 

V Bruselu se nebudou jen jíst české chlebíčky na recepcích. Češi budou mít šanci dokončit zásadní legislativu, která rozhodne o budoucnosti Evropy na příští desetiletí.

Začínáme v pondělí 20. června. Najdete nás v mobilní aplikaci mujRozhlas nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci. Těšíme se na vás.

autoři: Viktor Daněk , Zdeňka Trachtová , Filip Nerad | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio