Brutální a béčkový. Ani nový Mortal Kombat nenapraví reputaci filmům podle her

7. květen 2021

Jarda, Šárka a Lukáš mají kromě videoher taky rádi filmy. Proto si tentokrát do virtuálního studia pozvali filmového publicistu Matěje Svobodu alias Mr. Hlada, aby odpověděli na palčivou otázku: Jak se vyvedl Mortal Kombat od režiséra Simona McQuoida?

Jarda s Matějem ho zvládli zhlédnout celý, Šárka přeskakovala nudné scény a Lukáš se na vysílání připravil tak, že se znovu podíval na Mortal Kombat z roku 1995. Škorpion a Mráz! Nový stejnojmenný film se nedočkal českého dabingu, ale zatím ani oficiální české distribuce.

Aspoň podle moderátorů a hosta Questu vás to ale zas tak mrzet nemusí – v letošním zpracování Mortal Kombatu nikdo z hlavních představitelů moc neumí hrát, a to včetně titulního Lewise Tana v roli Cola Younga, který ve filmu slouží coby nováček a průvodce v zaběhnutém univerzu.

Místy nesmyslný příběh zároveň existuje jen proto, aby stopáž zbytečně natáhl ke dvěma hodinám a zejména aby k sobě slepil akční scény. Ty jsou na filmové poměry nebývale brutální, znalce herní předlohy ale přítomnost fatalit jistě potěší. Nechybí ani trik s Raidenovým (Tadanobu Asano) kloboukem či srdeční extrakce – snad jen škoda, že většinu šokujících scén propálil už první trailer. Kultovního statusu se ale letošní Mortal Kombat na rozdíl od 26 let staré verze asi nedočká.

Které filmové adaptace her si pozornost zaslouží a proč by ji už raději neměl dostávat Uwe Boll? Poslechněte si celý díl Questu a třeba ve speciálu o herních filmech najdete nějaké skvělé provinilé potěšení.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.