Brýle si pořizujeme hned, ale sluchadlům se vyhýbáme. Přitom velmi pomáhají, dají se i napojit na mobil, připomíná lékař

16. leden 2024

Nedoslýchavost až úplná hluchota vzniká jako vrozená vada s přispěním dědičnosti, ale i v průběhu života mechanickým poškozením, silným hlukem, opakovanými infekcemi a podobně. Člověk k ní může dospět také věkem. Řešením, které mnohdy lidé podceňují, jsou sluchadla.

„Ve vyšším věku některé orgány zkrátka slábnou. Od čtyřiceti let dochází k poruše zraku a paralelně s tím k drobné poruše sluchu. Zajímavé je, že když někdo špatně vidí, pořizuje si poměrně záhy brýle, ale lidé často podceňují to, že hůře slyší,“ říká Bohumil Markalous, primář ušního, nosního a krčního oddělení Nemocnice Jindřichův Hradec.

Nedoslýchavost dokáží lidé částečně kompenzovat tím, že takzvaně odezírají, dívají se na ústa a mimiku člověka, se kterým hovoří. Problém ale nastává v hlučném prostředí, například v restauraci nebo v konferenční místnosti, kde se mísí více hovorů.

Primář Bohumil Markalous připomíná, že audiologie a problematika přidělování sluchadel v posledních desetiletích velmi pokročila. „Dneska jsou opravdu velmi dobré možnosti, takže není důvod k obavám nebo k tomu, aby se lidé styděli, že mají drobné sluchadlo. Máme kvalitní diagnostiku a sluchadla velice pomáhají,“ připomíná.

Starším lidem podle něj pojišťovny přispívají na sluchadla sedmi tisíci korunami. Za výkonnější, kvalitnější a estetičtější modely si pak pacienti připlácejí. „Dneska si můžete zvolit barvu, tvar, velikost, jak hluboko sluchadlo do zvukovodu zasadit. Je spousta možností, a pokud má někdo zájem o nějaké extra kvalitní a esteticky vyhovující sluchadlo, může cena vzrůst o několik tisíc, které pacient hradí sám,“ doplňuje.

Čtěte také

Moderní sluchadla popisuje jako malý mikropočítač, který může lékař na dálku seřizovat. Pacient se nejprve učí přístroj používat a sám ovládat, aby mu maximálně vyhovoval. Starší lidé, kteří už jsou třeba méně pohybliví, dostávají kvůli snazší manipulaci větší sluchadla za ušní boltec, ale ani ta nepřekáží.

Pomocí bezdrátové komunikace bluetooth je možné sluchadlo napojit na mobilní telefon. „Pacient pak telefon dobře slyší a nemusí se stresovat tím, že ho musí mít neustále někde blízko u sebe a na maximální hlasitost. Slyší ho, když zvoní, a může normálně komunikovat,“ popisuje Bohumil Markalous.

Existují dokonce zařízení, která umožní do sluchadla přivést zvuk v divadle, kině, na koncertě nebo v posluchárně. „Je možné si přes digitální techniku zajistit, aby byl zvuk převeden do vašeho ucha, ať už máte závěsné sluchadlo, nebo nitroušní zvukovodové sluchadlo. To jsou velké výhody, které moderní technika umožňuje, pacienti mají komfort,“ uzavírá Bohumil Markalous.

Celý rozhovor s primářem Bohumilem Markalousem o nedoslýchavosti a tom, proč se nebát sluchadel, si poslechněte online v magazínu Zdravíčko.

Spustit audio

Související