„Bude se ti trochu stýskat a je to tak v pořádku.“ Jak připravit děti na tábor nebo školu v přírodě?

9. červen 2022

Léto je mimo jiné i časem odloučení dětí od rodičů, obdobím táborů a odjezdů z domova na delší čas. „Je dobře, když si dítě ověří, že i jinde než doma se může mít fajn. Pokud ale už dopředu avizuje, že jet nechce a že ví, že to nezvládne, nenuťte ho,“ říká psycholog a psychoterapeut Jan Kulhánek.

Odborník říká, že úkolem rodičů je zvládnout své vlastní strachy a dobře znát ty dětské. „Děti, které jsou citlivě vystavovány separaci, si na ni zvyknou. Opakovaně si ověří, že pro ně není ohrožující a jejich počáteční strach ustoupí,“ vysvětluje.

Čtěte také

Špatně podle něj postupují ti rodiče, který se řídí podle svých představ o dítěti a ne podle toho, jaké skutečně je. „Říkají si – v tomhle věku už to musí zvládnout. Ale to vůbec nemusí odpovídat realitě. Anebo ti rodiče, co mají svého internetového guru, čtou si články o tom, jak to má správně být, a bez zdravého rozumu nebo ověření, jestli to sedí na jejich dítě, se toho drží,“ popisuje.

Zásadní je podle Kulhánka dodržovat to, co se dohodlo. „Na nesplněné sliby rodičů vzpomínají v mé ordinaci i už dospělí klienti. Slibme si s dětmi reálné a pak to dodržme, třeba konkrétní čas návratu. Neusnadňujme si odchod nerealistickými plány. Pokud řekneme, že se vrátíme za hodinu, a trvá nám to ve skutečnosti tři, jsou děti vystaveny silnému znejistění,“ dodává.

„Několikatýdenní tábor by neměl být první zážitek odjezdu z domova. Poprvé je to prostě moc,“ říká psycholog a psychoterapeut v rozhovoru. Poslechněte si celé Houpačky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.