Budějovický rozhlas otevírá dveře. Pojďte si poslechnout první nahrávky a na těch nových se podílet

13. květen 2022

Český rozhlas České Budějovice zve do svého zákulisí. V sobotu 14. května otevře dveře. Nabídne prohlídky studií, setkání s moderátory a tvůrci pořadů, program pro děti i hudební vystoupení.

Budova v ulici U Tří lvů se pro návštěvníky v tomto rozsahu otevírá po delší přestávce, poprvé od jara 2019. „Na dva roky nás zavřel covid, takže se těšíme, že opět po dlouhé době uvidíme naše posluchače naživo. Ani se mi nechce vzpomínat na všechny akce, které jsme měli naplánované a které nakonec neproběhly. Dvakrát jsme například rušili oblíbenou rozhlasovou tančírnu,“ připomíná Anna Pospíšilová, manažerka marketingu Českého rozhlasu České Budějovice.

Den otevřených dveří v sobotu 14. května 2022 se uskuteční s jistotou. „Celkově by měl být letošní ročník příjemným dnem pro celou rodinu, máme program pro všechny generace. Dveře se otevřou v deset hodin. Pro návštěvníky, kteří tady budou dřív, bude už od půl desáté k dispozici rozhlasová kavárna,“ uvádí Anna Pospíšilová. Před budovou rozhlasu vás také zabaví přenosový vůz a Plánské houslové kvarteto.

Prohlídky studií jsou naplánované zhruba po půl hodinách. „Zavedou návštěvníky do rozhlasového archivu, kde jsou i záznamy z éry před 77 lety, kdy začal vysílat českobudějovický rozhlas. Lidé si poslechnou první originální nahrávku Bedny vod whisky Mikiho Ryvoly, dozvědí se, jak dříve vypadalo vysílání, nahrávání a střih, což je oproti dnešní digitální době hlavně pro mladší generaci těžko představitelné,“ popisuje Anna Pospíšilová. Mimochodem, ve foyer rozhlasu se chystá výstava digi rádií a poradna k digitálnímu vysílání a příjmu.

Čtěte také

„Další zajímavé stanoviště je určitě v živém vysílání. No, a ve zvukové režii se zase lidé dozvědí, jak vzniká literární rozhlasový pořad. Děti si vyzkoušejí hru se zvuky, s textem a hlasem a samy si nahrají pozvánku do vysílání, kterou skutečně zařadíme, a ony se v létě uslyší na našich vlnách,“ doplňuje PR manažerka.

Kromě prohlídek na návštěvníky čeká doprovodný program. K hlavním bodům patří koncerty Junior Big Bandu Václava Hlaváče od 10 hodin, Nezmarů od 12 hodin, Jitřenky od 14 hodin nebo Rozhlasového swingového orchestru od 15 hodin, to vše ve studiovém sále.

S rozhlasáky se uvidíte i při živě uváděných pořadech v činoherním sále. Od 10 hodin tam zastihnete Mirku Nezvalovou a její Dámskou jízdu, od 11 hodin Zelené světy s Hankou Šoberovou a Pavlem Chloubou a od 13 hodin pořad Jitky Cibulové Vokaté Máme rádi zvířata na téma včelařství. S hosty rozhlasu se rozloučíme v 16 hodin.

Nejen jediným slavnostním dnem ale žije rádio. Žije především každodenním vysíláním. A o tom, jaké jsou jeho hity, bonbónky nebo novinky, a také o tom, jaké rozhlasové přenosy letos chystáme a jaké další kulturní události se v rozhlase nebo jeho přičiněním uskuteční, si poslechněte v rozhovoru s vedoucím programu Českého rozhlasu České Budějovice Martinem Schusterem.

Spustit audio

Související