Budou děti zase běhat v plynových maskách a pláštěnkách po krajině? Ukrajina zavedla brannou výchovu už před lety

3. duben 2022

Měla by se do českých škol vrátit branná výchova? Na Ukrajině ji znovu, stejně jako povinnou vojenskou službu, zavedli už po ruské anexi Krymu před osmi lety. Jenže mladí Ukrajinci odcházející bojovat proti ruské agresi, potřebují stejně i ten nejzákladnější výcvik. Je totiž nutné, aby uměli zbraň zvládnout bezpečně tak, aby se nějakou neopatrností mezi sebou nepostříleli.

Má se to samé stát i v našich školách? Ano, ale v jiné formě, než ji pamatujeme z dob před rokem 1989, říkají experti. Ale ne tak, aby zase děti střílely ve škole ze vzduchovky, proháněly se v plynových maskách a pláštěnkách po luzích a hájích.

Nepotřebují se ani tak orientovat s buzolou a mapou v terénu, jako hlavně v kyberprostoru a na sociálních sítích. Tam totiž číhá nebezpečí a nepřátelé „za každým rohem“.

Čtěte také

Střelnice v Brně Řečkovicích nabízí téměř od začátku ruského útoku na Ukrajinu zadarmo základní střelecký výcvik pro mladé Ukrajince, kteří odcházejí domů bránit svou zemi. Jednatelem a zároveň instruktorem je tady bývalý policista Jaroslav Doubek: „Chceme, aby se naučili bezpečně zacházet se zbraní, aby se nezranili nebo dokonce omylem nestříleli mezi sebou a nezpůsobili si zbytečné ztráty,“ říká.

Povinná vojenská služba byla na Ukrajině ukončená v roce 2013, po krátké přestávce ji ale zákon obnovil v roce 2014 kvůli ruské anexi Krymu a válce na východě země.

Dalo by se tedy čekat, že drtivá většina mladých Ukrajinců starších 20 let nějakým vojenským výcvikem prošla. Je tedy otázkou, proč vůbec potřebují základní informaci a trénink v zacházení se zbraní.

Modrá knížka i na Ukrajině

Z nedávného článku v týdeníku Economist se ale dozvíte, že se mladí Ukrajinci různými triky, třeba změnou adresy nebo potvrzením o fiktivním studiu službě před válkou, vyhýbali.

Čtěte také

Trochu to připomíná dobu, kdy i v Česku byla takzvaná „modrá knížka“ potvrzující fyzickou neschopnost dotyčného muže pro vojenskou službu velmi žádaným dokumentem, za který se i platilo.

Na možný konflikt se měli ve školách oficiálně připravovat už ukrajinští školáci, podobně jako ti v Československu před rokem 1989. U nás byla zrušená jako nadbytečná v roce 1991 – ale v souvislosti s válkou na Ukrajině se teď ozývají hlasy, že by se předmět měl do výuky v nějaké formě vrátit.

Co si o branné výchově myslí Michal Černý, dlouholetý pedagog a dnes ředitel odboru základního vzdělávání a mládeže na ministerstvu školství. Hostem byl i ředitel Pražského inovačního institutu Bohumil Kartous, který je také mluvčím internetové skupiny Čeští elfové. Ta bojuje proti cizím dezinformačním kampaním a ruské propagandě v českém kyberprostoru. 

Odpovědi nabídne Zaostřeno Víta Pohanky.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související