Budoucí elektrikáři a instalatéři opravují v Rybitví bývalý domov mládeže pro uprchlíky

29. březen 2022 10:38

Uprchlická vlna z Ukrajiny trvá už přes měsíc. Do Česka míří další a další váleční běženci, kteří hledají střechu nad hlavou. Nouzová ubytování proto vznikají i v dosud nevyužívaných budovách. Řada teď přišla i na bývalý internát při střední škole stavební v Rybitví u Pardubic. Problém ale je, že budova nemá v dobrém stavu inženýrské sítě. S jejich obnovou tak v těchto dnech intenzivně pomáhají studenti, hlavně instalatéři a elektrikáři.

Nejvíc práce mají studenti v suterénu: „Montujeme ležatou kanalizaci, to jsou ty oranžové trubky. Veškerou vodu to odvádí pryč do čističek odpadních vod.“

Lepší než na dílně

Ruce k dílu tady přiložil i Josef. Student druhého ročníku oboru instalatér je oblečený do obnošených zelených montérek a s partou spolužáků a učitelem odborného výcviku Václavem Matouškem tady opravují kanalizační rozvody. „Přišel požadavek, že je potřeba, tak jsme šli. Já myslím, že kluci to uvítali, že jsou tady radši než někde na dílně ve škole. V praxi se toho tady naučí víc,“ odhaduje Matoušek.

Kuchyň je připravená pro nové obyvatele

Učni tady dávají do pořádku 13 let prázdnou budovu. „Dále se zapojili žáci Střední průmyslové školy elektrotechnické, kteří kompletně zrevidovali celou elektriku, udělali nové zásuvky a nejvíce asi Střední odborné učiliště plynárenské, které rekonstruuje v této budově sanitu, vodu a topení,“ vysvětluje ředitelka stavební školy Renata Petružálková.

Ubytování pro 70 uprchlíků

Práce  na opravách by měly být kompletně hotové do několika dnů. Část bývalého internátu se ale už podle Petružálkové  podařilo zprovoznit. V některých pokojích jsou nastěhovaná lůžka, opravené záchodky a funkční je i společná kuchyňka na patře. „Jsou to vyřazená lůžka z LDNky a teď jsme je použili přechodně pro uprchlíky.“   

V bývalém domově mládeže v Rybitví bude ubytování pro 70 uprchlíků včetně dětí

Dočasné útočiště by v těchto starých prostorách domova mládeže mělo najít až 70 běženců. „Pokud by tam byly děti, tak jsme domluvené s obcí s využitím hřišť, parkování a dalších potřebných prostor,“ dodala Petružálková.

Škola podle ředitelky postupně také vybavuje pokoje i dětskými postýlkami, ložním prádlem, spacáky, nádobím a taky hygienickými prostředky, často jde o věci  z místních humanitárních sbírek.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související