Byl jsem vnitřně homofobní a dlouho jsem s coming outem otálel, říká architekt Peter žijící ve Vídni

29. listopad 2022

Peter je architekt, je mu třicet a v současnosti žije ve Vídni. V rámci série Sdílení, ve které přinášíme příběhy queer lidí ze Slovenska, se podělil o svůj příběh. Prozradil, jaké je pro gaye vyrůstat na Slovensku nebo jestli za rozhodnutím odejít nejdřív na vysokou do Prahy a potom do Vídně stál právě fakt, že je queer.

„Na prvním stupni základní školy jsem slovům jako gay a lesba nerozuměl, ale už v tu dobu jsem věděl, že se mi líbí chlapci. Až později jsem si začal uvědomovat, že je to v rozporu s nějakou společenskou normou,“ popisuje Peter své dětství.

Čtěte také

Že je gay, si definitivně uvědomil na druhém stupni. Na střední školu ale chodil na stavební průmyslovku a ve výrazně klučičím kolektivu mu často přítomná homofobie bránila přijmout svou sexuální orientaci. „Byl jsem vnitřně homofobní,“ říká.

S rodinou o tom začal mluvit až po skončení vysoké školy. „Coming outem jsem si procházel dlouho a sám. Moje rodina byla konzervativní a katolická, proto jsem si myslel, že to přijetí bude náročné. Mamince nakonec dělalo nejvíce starostí, jak se mi bude žít na Slovensku.“

Poslechněte si rozhovor a dozvíte se, jestli Peter odešel ze Slovenska i kvůli tomu, že je queer, proč je prostředí v Praze otevřenější, ale v čem se cítí ve Vídni přeci jen ještě lépe. A také to, proč se ke coming outu dlouho odhodlával.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.