Byli by dnes z Rychlých šípů skvělí youtubeři?

15. prosinec 2020

Večer světel k uctění památky Jaroslava Foglara připadá na 17. prosinec. V roce 1938 totiž v časopise Mladý hlasatel vyšel první díl kresleného seriálu Rychlé šípy Jaroslava Foglara.

Jaroslav Foglar na archivním snímku

Do jaké míry oslovují soupeři Bratrstva kočičí pracky čtenáře i po těch letech? „U nás ve třídě moc spolužáků Rychlé šípy nečte. Myslí si, že je to nemoderní,“ přiznává 13letý Vít Polák, který je členem Sdružení přátel Jaroslava Foglara.

Ke knížkám o chlapeckých dobrodružstvích ho přivedli rodiče, sami členové sdružení, kteří se na jednom z foglarovsky laděných letních táborů spolu seznámili. „Ale když se paní učitelka ptala, kdo Rychlé šípy četl, zvedly ruce ještě spolužačky, to mě potěšilo,“ doplňuje Vítek. Za svou nejoblíbenější knížku teď ale označuje sérii o Harry Potterovi.

Přes své rodiče a prarodiče

Zapátrat po statistikách prodaných nebo vypůjčených knih o Rychlých šípech není jednoduché. Výpůjční systém knihoven se mění a jednotlivé údaje nemusí být relevantní. Knihy o pětici slavných hrdinů se navíc v posledních letech nevydávaly kvůli nevyjasněnému vlastnictví autorských práv.

Čtěte také

To se ale v brzké době pravděpodobně změní. Po dlouhých soudních sporech se Foglarova odkazu chopila Skautská nadace Jaroslava Foglara založená Junákem - svazem skautů a skautek, jehož členem byl Foglar do posledních dní svého života.

Děti se ke knihám o legendárním Mirku Dušínovi a jeho přátelích dostávají nejčastěji skrze knihovny svých rodičů anebo prarodičů. Ti se s dětmi rádi vracejí do mladých let a připomínají si oblíbené příběhy. Devítiletý Matěj Polák dodává, že Rychlé šípy okupují stránky školních čítanek: „Nedávno jsme si četli úryvek ve škole a spolužákům se to líbilo.“

Yutubeři?

Jiří Kalina, který v Brně vede klubovnu Sdružení přátel Jaroslava Foglara, věří, že foglarovky mají nadčasové sdělení: „Existuje určitá vlastnost dětí mezi devíti a patnácti lety, a ta vlastnost je tak přirozená, že nevymizí. Je to zakládání dětských part a spolků. Klub se nemusí přímo jmenovat Rychlé šípy a nemusí být složený ze čtenářů oněch komiksů, ale touha vytvářet mikrokolektivy je univerzální a díky ní budou mít foglarovky určitě vždy co říct.“

Jako neoprávněnou označuje i obavu, že v konkurenci s Harry Potterem a hvězdami YouTube nejsou příběhy klukovské party atraktivní. „Nepochybuji o tom, že kdyby měly Rychlé šípy k dispozici YouTube, tak by natočily opravdu dobrá videa,“ směje se.

Celý pořad Martiny Pouchlé si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související