Bylo to rychlý, ale jsem spokojený, říká čerstvý padesátník Jiří Vykoukal

Ve čtvrtek 11. března oslavil bývalý hokejový obránce 50. narozeniny. Olomoucký rodák patří mezi nejúspěšnější odchovance olomouckého hokeje, extraligu si ale na Hané nikdy nezahrál. Zato v dresu pražské Sparty slavil čtyři mistrovské tituly, první a poslední přitom dělilo dlouhých sedmnáct let. I tato statistika svědčí o tom, jak dlouho vydržel ofenzivní obránce Jiří Vykoukal v české špičce. 

Jiří Vykoukal

Jiří Vykoukal

Narodil se 11. března 1971 v Olomouci, kde později s hokejem začínal. V osmnácti letech přestoupil do pražské Sparty a hned v první sezoně s ní získal ještě československý titul a zároveň byl vyhlášen nejlepším nováčkem soutěže. V draftu NHL po něm i proto sáhl Washington Capitols, v zámoří se ale Vykoukal neprosadil. Vrátil se do Sparty, se kterou hned oslavil další mistrovský titul. Další dva přidal po svém návratu ze severu Evropy, kde působil ve Švédsku i ve Finsku. V dresu české reprezentace se stal dvakrát mistrem světa, v letech 1996 a 1999, mezi těmito šampionáty přivezl ještě další dvě bronzové medaile. Startoval také na olympijských hrách v roce 1994 a na Světovém poháru o dva roky později. Extraligovou kariéru uzavřel v sezoně 2011/2012 v Plzni, k profesionálnímu hokeji se ale ještě vrátil v necelých 49 letech, když nastoupil do dvou utkání za prvoligový Prostějov, kde dnes dělá sportovního manažera.

Životní jubileum bylo jedním z témat, které s Jiřím Vykoukalem probíral Jiří Matějů v pořadu Host ve studiu Českého rozhlasu Olomouc. „Cítím se mladší,“ říká bývalý obránce, který ještě v loňském roce nazul soutěžní brusle a ve dvou zápasech pomáhal svému prvoligovému Prostějovu, kde dnes působí jako sportovní manažer. „Bylo to osm let poté, co jsem ukončil kariéru. Ale když jsem skočil na led, jako by to bylo včera,“ vzpomíná Jiří Vykoukal na loňský únor.

Kromě tuzemských extraligových prvenství se dokázal prosadit i v reprezentaci. Už v mládežnických kategoriích se stal mistrem Evropy do 18 let v roce 1988, v letech 1989 a 1990 pak byl členem bronzových týmů na mistrovství světa dvacítek. Vrchol ale přišel v seniorské kategorii. První titul mistra světa získal ve Vídni v roce 1996, následovaly dva bronzy v letech 1997 a 1998 a druhé zlato v roce 1999. O třetí vítězství na mistrovství světa pak přišel kvůli zranění. Také o tom, ale i o neúspěšné misi do kanadskoamerické NHL si Jiří Vykoukal povídal s Jiřím Matějů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.