Byly objeveny unikátní záběry z počátků historie Zoo Praha. Pomůžete s pátráním po identitě osob na snímcích?

23. únor 2023 16:00

Pět hodin unikátních záznamů z počátků pražské zoo našli na podzim náhodou archiváři Rakouského filmového muzea. Nálezci netuší, kdo snímky pod názvem V říši profesora Jandy natočil.

Většina záběrů podle dosavadních poznatků odborníků vznikla v letech 1934 až 1937, jeden je pak z období těsně po druhé světové válce. Přestože zachycují i vojenskou tematiku, v drtivé většině se věnují počátkům pražské zoo, kterou otevřeli v roce 1931.

Na záběrech vystupuje zakladatel a první ředitel zahrady profesor Jiří Janda i jeho manželka. Zachycují také několik zvířat včetně známého slona Babyho, který předvádí cirkusové kousky nebo dvojici lachtanů, které zoo věnoval Vlasta Burian.

On i další slavná prvorepubliková hvězda Zita Kabátová v obrazových materiálech vystupují společně se zvířaty. Filmy jsou cenné zejména proto, že zachycují právě počátky zahrady, ke kterým existuje jen velmi málo obrazových materiálů.

Archiváři ani pracovníci zoo přes usilovné pátrání zatím netuší, kdo filmy natočil. Vědí jen, že autorem filmů byl podplukovník Československé armády. Ten je v nich opakovaně zachycen. Jeho totožnost se ale stále nepodařilo zjistit.

Na snímcích je také často zachycena žena, s největší pravděpodobností partnerka zmíněného plukovníka. Zpočátku se ředitel zoo Miroslav Bobek domníval, že jde o dceru Jiřího Jandy z prvního manželství, ale později získané fotografie tuto domněnku vyvrátily.

Zoo plánuje materiály zpracovat jako obrazovou publikaci a současně uspořádat dlouhodobou výstavu v Gočárových domech, která by evokovala dobový biograf a vedle výstavy fotografií by nabídla i projekci vybraných částí filmu. Toho se ale návštěvníci dočkají nejdřív na podzim.

Zoo tímto prosí veřejnost o pomoc s pátráním po identitě obou neznámých osob na fotografiích. 

autoři: Tomáš Maleček , | zdroj: Zoo Praha
Spustit audio