Bysbarytonista Adam Plachetka nechá vyniknout krásu Straussových písní v Rudolfinu

Koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu v pražském Rudolfinu nabídne v pondělí večer hostování jeho rezidenčního umělce Adama Plachetky, sólisty Vídeňské státní opery. Basbarytonista, který sbírá úspěchy v operních domech a koncertních sálech na celém světě, zazpívá Dva větší zpěvy pro hluboký hlas a orchestr Richarda Strausse. Dále zazní díla Johannese Brahmse Tragická předehra a Symfonie č. 2 D dur.

Dva větší zpěvy (Notturno a Nächtlicher Gang) Richarda Strausse (na texty Richarda Dehmela a Friedricha Rückerta) sklidily po premiéře roku 1900 velké uznání. Nejednou byly hodnoceny jako skladatelovo nejdokonalejší dílo. První píseň je především náladotvorná, druhá silně dramatická. S myšlenkou zařadit je do programu abonentního koncertu přišel dramaturg Josef Třeštík.


Adam Plachetka zpívá Strausse
Rudolfinum, 22. ledna 2018 v 19.30 hodin.
Johannes Brahms: Tragická předehra, op. 81
Richard Strauss: Dva větší zpěvy pro hluboký hlas a orchestr, op. 44
Johannes Brahms: Symfonie č. 2 D dur, op. 73
Ondrej Lenárd – dirigent
Adam Plachetka – basbaryton
Symfonický orchestr Českého rozhlasu

„Jde o pozoruhodné dílo napsané na samém konci 19. století, jen pár let před tím, než skladatel začal pracovat na opeře Salome. Notturno se občas uvádí samostatně, nicméně obě písně vídáme na programu zřídka. Důvodem jsou mimořádné nároky, které na sólistu kladou charakterem velmi rozdílné písně. Jen málokdo se cítí komfortně v obou. Byl jsem moc potěšen, když si Adam Plachetka písně prostudoval a můj návrh přijal," uvedl Třeštík.

Basbarytonista Plachetka se jako interpret se Dvěma většími zpěvy Richarda Strausse setkává poprvé. V dramatickém, zřídka uváděném díle bude jeho oporou SOČR pod vedením Ondreje Lenárda. „Nesmírně se těším, až uslyším písně v jejich plné kráse s orchestrem," uvedl k tomu Plachetka, který koncertní sezonu ukončí vystoupeními v Mozartově Figarově svatbě v newyorské Metropolitní opeře.

autoři: Radiožurnál , stk | zdroj: ČTK
Spustit audio