Být všem vším. Portrét Antonína Cyrila Stojana, jedné z nejvýraznějších osobností duchovního života na Moravě

5. červenec 2021

V premiéře vám nabízíme pásmo o Antonínu Cyrilu Stojanovi, jedné z nejvýraznějších osobností duchovního života na Moravě. Narodil se roku 1851 v malé vísce Beňov, studoval u piaristů ve Staré Vodě a na gymnáziu v Příboře, poté se mu domovem stal konvikt teologické fakulty olomoucké univerzity. Miloval Velehrad i Svatý Hostýn.

Čte: Igor Bareš
Připravil: Michal Bureš
Zvukový mistr: Rostislav Supa
Hudba: Ondřej Brousek
Režie: Michal Bureš
Premiéra: 5. 7. 2021
Produkce: Josef Kořenek

Po vzniku Československé republiky se stává arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským, jemuž lidé přezdívali "tatíček Stojan." Pomáhal chudým a bezbranným, nevyvyšoval se nad nikoho a jeho mravenčí práci oceňovali i nevyznavači církve. V závěru svého života si zapsal: Nedaleko rezidence je kaple, škola umírání pro moravské kněží. Tam bude vzývat Boha, aby mu dal sílu kráčet v jeho šlépějích v těžkých dnech utrpení, ve snášení všeho, co mu Bůh sešle. Vždyť jako arcipastýř a metropolita musí se za všechny stát přední smírnou obětí, jež na kříži bude usmiřovat a prosit svého Mistra. To je nejvlastnější smysl jeho celoživotního směrování, kterým se svému Pánu zasvětil už při kněžském svěcení. K Tobě se, Bože, obrátím, nebudu-li si vědět rady, k Tobě se uteku v trpkých hodinách. Promluvím s Tebou, když zármutek mne tíží, a trpké myšlenky mne znepokojují. — Ó blíže tedy, svatý Kříži. I kdybys byl sebevětší, vložím tě na svá ramena a, spoléhaje na Boha, nikdy tě nesejmu. Dej mi, Pane, být všem vším. 

Vysíláme ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým. Vychází též na CD u vydavatelství Petarda Production.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.