Bytů přibylo, počet obyvatel ale stagnuje. Radnice ve Svitavách chystá finanční bonus

7. prosinec 2022

David Šimek se po posledních komunálních volbách stal opět starostou Svitav a ve staronové funkci zahájil svůj třináctý rok. S jakými vizemi pokračuje v roli starosty?

Svitavy každoročně investují do oprav školních budov, vybavení i výukových programů. „My se dlouhodobě snažíme, aby byla nejen udržena kapacita všech základních a mateřských škol, snažíme se i modernizovat. Před 14 dny jsme podali dva velké projekty do integrovaného regionálního operačního programu na zbudování školních družin a odborných učeben na ZŠ Felberova, což je projekt asi za 50 miliónů korun, vypadá to nadějně. Snad začneme v příštím roce budovat,“ věří starosta David Šimek.

Bytů přibývá, obyvatel ne

Ve Svitavách myslí na mladé a v posledních letech investují do bytové výstavby, počet obyvatel ale neroste. „To je obrovský problém. Spousta lidí se do města nastěhuje, ale nic je netlačí k tomu, aby si přepsali trvalé bydliště. Za poslední tři roky u nás vzniklo přes 300 nových bytů. Problémem je, že v těchto bytech většinou bydlí nájemníci a ti si ve Svitavách trvalé bydlení nedávají. A jedním z důvodů je i to, že jejich pronajímatelé si podmiňují ve smlouvách, že nesouhlasí s tím, aby si lidé v bytě trvalé bydliště zřídili.“

Starosta Svitav a poslanec David Šimek

Radnice už ale chystá systém finančních pobídek, který by měl situaci zvrátit. „Chceme je motivovat k tomu, aby se zamysleli a trvalé bydliště si u nás zřídili, protože je nutno říct, že každý člověk, který má ve Svitavách trvalé bydliště, tak ročně přináší do rozpočtu 15 tisíc korun a to je nemalá částka,“ vysvětluje David Šimek.

Co dalšího ve Svitavách chystají a kde se snaží ušetřit? Poslechněte si celý rozhovor se starostou Davidem Šimkem.

Spustit audio

Související