Bývala tam schwarzenberská správa i sídlo granátnické gardy nebo archív, to se ale změní

21. únor 2021 18:09

V Mincovně na českokrumlovském zámku vzniká galerie, kde budou sezonní výstavy. V příštím roce v ní chtějí památkáři představit zábavy na knížecích dvorech.

Bývala tam schwarzenberská správa, ale i sídlo granátnické gardy. Už brzy do budovy mincovny na druhém nádvoří českokrumlovského zámku zavítají první návštěvníci. Najdou tam galerii se sezónními výstavami. Památkáři v místnostech také obnovili výmalbu z 19. století a finišují s posledními úpravami. Prvním patrem mincovny nás provedl kastelán Pavel Slavko.

Kastelán ukazuje na obnovené místnosti v prvním patře mincovny:
„Teď vidíte ukázku šablonové výmalby. Nálezová situace se obkreslila, restaurátor vyřezal šablony a v některých případech byly až tři šablony na sobě.”

Co se v předchozích staletích v této místnosti odehrávalo?

„V průběhu 19. století tady byla knížecí schwarzenberská správa, potom knížecí úřady, které měly na starosti ředitelství správy panství a v modernější době velké sklady okresního archívu, naznačuje mimo jiné Pavel Slavko.

Návštěvníci, kteří si dole u pokladen v přízemí koupí vstupenku, si můžou ukrátit chvíli při čekání na prohlídku návštěvnou galerie, která zde vznikne a kde se budou prezentovat historické výstavy. První témata už mají organizátoři v hlavě, jejich výčet a obsah výstav si můžete poslechnout v reportáži.

V dalších letech by galerie představila třeba sbírky skla, mincí nebo tisky a atlasy ze zámecké knihovny. V prvním patře Mincovny je 12 velkých místností, z toho dva velké sály. O vytápění se vedle klimatizační jednotky starají temperovaná kachlová kamna, která památkáři obnovili.

Projekt už vyšel podle něj zhruba na 35 milionů korun. Jihočeští památkáři letos dělají další obnovy na svých hradech a zámcích, vysvětluje Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio