Bývalé plzeňské lázně čekají na rekonstrukci. Jak to vypadá uvnitř právě teď? Podívejte se

6. prosinec 2022 19:36, aktualizováno

Kdysi moderní budova plzeňských městských lázní vypadá už řadu let jako ruina a radost dělala především vyznavačům paintballu. Díky Plzeňskému kraji teď ale čeká bývalé lázně obnova.

Když se budova ve třicátých letech minulého století stavěla, patřila k tomu nejmodernějšímu, co české lázeňství nabízelo. Dnes vidíme především oprýskané, špinavé, zchátralé zdi, rozbitá světla, vyvrácené dveře a na podlaze spoustu kuliček z paintballových zbraní. Lázně teď ovšem patří Plzeňskému kraji a ten s nimi má velké plány. Během příštích několika let by zde mělo vzniknout velké multikulturní centrum.

„V prostoru bývalého hlavního bazénu vybudujeme multifunkční sál. V přízemí bude divácké foyer a zázemí účinkujících, pódium bude dějištěm různých kulturních akcí,“ říká architekt Hynek Gloser, který stojí v čele pracovní skupiny, jež má přestavbu městských lázní na starosti. Nalevo od současného bazénu vznikne pak úplně nová stavba, kterou bude využívat především Západočeská galerie. Budou se zde nacházet depozitáře, restaurátorské dílny i výstavní prostory.

Práce vypuknou na začátku příštího roku

Rok 2023 odstartuje vyklizením prostor, v jeho polovině přijdou na řadu demoliční práce spojené s důkladným statickým průzkumem stavu budovy. „Na první pohled sice vypadá hrozivě, je zanedbaná a vybydlená, ale ve skutečnosti se jedná jen o povrchové vady. Robustní železobetonová konstrukce, z níž je dům z velké části postaven, přežila i zásah na konci druhé světové války, věříme tedy, že ani na její dnešní stav pro nás nebude nepříjemným překvapením,“ uvádí Hynek Gloser.

Odhady nákladů z tohoto roku počítají s částkou na rekonstrukci ve výši 1,5 miliardy korun. Část by ale mohly pokrýt dotace. Jak prozradil Josef Bernard, náměstek hejtmana Plzeňského kraje, přispět by mohly Ministerstvo kultury i energetické dotace. Plánovaný objekt je koncipován jako energeticky nízkonákladový, počítá se s fotovoltaikou, tepelnými čerpadly nebo zelenými střechami i fasádami. Do nového kulturního centra by se návštěvníci mohli poprvé podívat v roce 2026.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio