Čápi v Česku letos vyvedli rekordní počet mláďat. Zapojte se do projektu Čapí hnízda

Dobrých zpráv není nikdy dost. V Česku se letos mimořádně dařilo čápům bílým – podle sčítání vyvedli celkem 1 567 mláďat, a to i přes časté bouřky a déšť. Je to nejvíc v historii pozorování, které Česká společnost ornitologická pořádá od roku 2014. A rekordní byl i počet dobrovolníků, kteří se do sčítání čápů zapojili.

Za vysokým počtem vylíhnutých čápů může být dostatek potravy, ale i letošní dobré počasí. Silné bouřky a dlouhodobý déšť totiž přišly až na konci června – to už jsou mláďata dost velká, aby nepřízeň počasí zvládla.

Záznamy o čápech získala Česká ornitologická společnost hlavně díky dobrovolníkům. Letos jich ptáky pozorovalo 1 008, tedy zhruba o 230 víc než v loňském roce. Díky sledování počtu čápů mají ornitologové nejen přehled o nově vylíhnutých mláďatech, ale data jsou důležitá také pro ochranu přírody obecně. Pokud totiž čápů začne někde výrazně ubývat, souvisí to se změnami v české krajině.

Čápi jako zpráva o stavu krajiny

„Dochází k různým aplikacím na rybnících, postřikům na loukách a k celkovému poklesu biodiverzity. To je problém nejen pro čápy, ale obecně pro vodní ptáky, kteří nenajdou třeba dostatečné množství hmyzu,“ vysvětluje Gabriela Dobruská z České ornitologické společnosti.

Čtěte také

Čápi preferují pestrou krajinu s vysokým podílem luk a mokřadů, které poskytují dostatečné množství potravy. V suchých oblastech s intenzivním zemědělstvím však dostatek potravy nenajdou. Proto čápy moc často nenajdeme třeba v okolí Prahy ani Brna.

Pozorujte čápi!

Díky programu Čapí hnízda už ornitologové během uplynulých osmi let ornitologové nasbírali téměř 50 tisíc údajů o hnízdění čápů. Zapojit se do pozorování může každý, a to na webových stránkách České ornitologické společnosti, kde najdete mapu čapích hnízd v rámci České republiky. Pod každým se otevře formulář, kam můžete zapisovat svá pozorování.

Spustit audio

Související