Čapkův plechový robot z R.U.R by byl už směšný, používáme senzory a avatara, říká šéf Laterny magiky

1. listopad 2021

Umělecký šéf Laterny magiky, mim a držitel Ceny Thálie 2016 Radim Vizváry naposledy reprezentoval Českou republiku na výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Představení Robot Radius jednak aktualizuje odkaz Karla Čapka, jednak kombinuje současné technologie. Co mohou přinést nám jako lidem a co Laterně magice?

Představení Laterny magiky Robot Radius čerpá z odkazu R.U.R. Jak přesně?

Pracujeme s jeho poselstvím. Kniha R.U.R. představuje plechového robota, což by dnes mohlo působit směšně. Takže se zamýšlíme nad tím, co je adekvátní k plechovému robotovi: umělá inteligence, humanoidní robot... Zabýváme se odkazem Čapka dnes a do budoucnosti.

Jak fungují technologie v představení?

Využíváme technologii Motion Capture v principu Real Time. Senzory na mém těle snímají můj pohyb a vysílají do počítače a na plátno signál. V kombinaci s grafikou nebo rozšířenou realitou, kdy kamera snímá moje tělo na jevišti, rozpohybuji na plátně objekty i sebe sama jako digitálního člověka, avatara. Dlouho mi trvalo naučit se s technologií spolupracovat, má vlastní život...

Když restartujete telefon, někdy mu to trvá déle a někdy rychleji, aniž byste věděl proč. Stejně tak se technologie chová během vystoupení. Trnu před každým představením, co se stane.

Jaký je váš vztah k technologiím?

Ze začátku jsem s nimi bojoval, ale pak jsem pochopil, že to není správná cesta. Naučil jsem se je vnímat jako partnera, aby mě poslouchaly. Ony jsou ty, kdo diktují, limitují mě v pohybu a tím přináší absolutně nový prvek: nectí čas, rytmus. To je úplně zásadní a nová poloha.

Kam chcete dovést Laternu magiku?

Asi tam, kde byla za pánů Svobody a Radoka. Hlavní myšlenkou je experimentální prostor a využití nových technologií. Má to být platforma, kde se nesetkávají pouze divadelníci, ale i filmaři, vědci, výtvarníci, aby byla magická. Už jen proto, že to má v názvu.

Jak dlouho po představení setrvává Radim Vizváry v roli? Proč pořádá festival pantomimy? A jak se daří introvertovi vystupovat před diváky? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jan Pokorný ,

Související