Čárku nad a pořadatelům mažeme pořád, říkají vítězové Startéru prazdniny

27. duben 2022

Letošním vítězem Startéru Radia Wave je kapela prazdniny, která svým vůbec prvním songem ovládla právě skončený ročník hitparády neobjevených. Dvojici Michaelů, kteří se střídají za kytarami a syntezátory, doplňuje textař a zpěvák Matěj. „Vznikli jsme během karantény v jednom bytě, kde jsme taky nahráli většinu našich písní včetně live session, která tohle období symbolicky uzavírá,“ říká trojice a těší se na natáčení vítězného singlu s producentem podle svého výběru.

„Jsme v podstatě kapela dvou basáků,“ smějí se oba Michaelové. „Teď sice hrajeme na kytary a synťáky, ale v našich předchozích kapelách jsme byli právě basáci,“ dodávají s tím, že prostě chtěli zkusit něco nového, což ostatně platí i o žánru, který teď hrají. „Člověk se vyvíjí jako hudebník i osobnost a začne poslouchat jiné kapely. Pak si uvědomí, že má nějaký hudební nápad a zjistí, že to nesedí s kapelou. Tak si založí novou,“ vysvětluje se smíchem jeden z Michaelů vznik prazdnin.

Čtěte také

Pravda je ale i taková, že všichni členové měli během covidové karantény hodně času na zkoušení nových věcí. Oba Michaelové prozkoumávali pluginy do midi kontrolerů a další hudební software a navzájem si posílali melodické nápady. „Nakonec jsme si řekli, že to zkusíme, ale když jsme po pár týdnech nahráli k hudbě i zpěvy, znělo to hrozně, takže jsme poprosili našeho společného kamaráda Matesa, ať něco nazpívá. A bylo to.“

Pro Matěje jsou prazdniny naopak vůbec první kapela a vedle zpěvu je čím dál víc i hlavním textařem. „Jsem úplný benjamínek, je to pro mě všechno nové. Co se týče zpěvu, mám zkušenost maximálně z Caruso Show ještě ze základky, kde jsem zpíval It’s My Life od Bon Jovi,“ přiznává se se smíchem zpěvák kapely, která se píše s malým písmenem na začátku a bez čárky nad a. „Tu čárku jsme mazali i na tabuli v Café V lese a při našem křtu také,” komentují se smíchem, jaký si na sebe s názvem upletli bič.

Proč se trojice nakonec rozhodla poslat do Startéru svou úplně první píseň? O kom uvažují jako o producentovi vítězného singlu? A na jaký nástroj hrál jeden z Michaelů devět let na ZUŠce? Poslechněte si celý rozhovor s kapelou prazdniny!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.