Carlo Goldoni: Mirandolina. Komedie o krásné paní hostinské a jejích nápadnících

25. červenec 2020

O krásné, chytré a trochu zlomyslné paní hostinské, která si umí poradit i s tím největším nepřítelem žen. Komedii italského klasika poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. V titulní roli Simona Stašová.

Rozhlasová úprava: Ivan Bednář
Osoby a obsazení: Mirandolina (Simona Stašová), Baron (Jiří Štěpnička), Markýz (Pavel Rímský), Hrabě (Alois Švehlík), Dejanira (Marika Procházková), Ortensie (Simona Babčáková), Fabrizio (Aleš Procházka) a sluha barona (Jan Skopeček)
Dramaturgie: Jana Weberová
Překlad: Jan Vladislav
Hudba: Miki Jelínek
Režie: Ivan Rajmont
Natočeno: v roce 2001

Už v osmi letech napsal Carlo Goldoni první scénář loutkové hry. Přesto vystudoval práva a krátkou dobu byl advokátem. Divadlo však nakonec zvítězilo a Goldoni se stal nejen nejhranějším italským dramatikem, ale také reformátorem italského divadla, když proti improvizační volnosti a zároveň schematičnosti commedie'dell arte postavil úplný text. Tím však proti sobě poštval tradicionalisty, kteří trvali na starém divadle masek. Po jejich útocích nakonec odešel do Paříže, kde dále psal až do své smrti v roce 1793.

Goldoni je autorem více než dvou stovek komedií, jejichž náměty vycházely ze skutečného života a z jeho vlastních zkušeností. Na postavy a postavičky svých her se díval se shovívavou ironií a s pochopením pro jejich slabosti. Je dodnes považován za otce lidového benátského divadla.

Mezi jeho úspěšné tituly patří i Mirandolina, komedie o půvabné a chytré paní hostinské, která při hledání toho nejvhodnějšího majitele pro své srdce i hospodu vsadí nejen na znalost mužských povah, ale i na ženský důvtip kořeněný trochou zlomyslnosti.

autoři: Martin Velíšek , Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Související