Část testovaných respirátorů vůbec neodpovídala požadavkům evropské normy, ukázal to test Jana Tuny

26. březen 2021

Jejich nošení je povinné a v současné době se bez nich příliš neobejdeme – respirátory. Jak ale vybrat takový, aby nás skutečně za vynaložené peníze ochránil? Na kvalitu respirátorů se zaměřil aktuální Pořad A DOST! TelevizeSeznam.cz.

Čtěte také

Testem prošlo 14 vzorků respirátorů označených jako FFP2. Podle Jakuba Hrůzy z oddělení technologie životního prostředí Technické univerzity v Liberci je způsobů testování hodně, ten nejdůležitější je ale podle normy EN 149. „Je to z toho důvodu, abychom respirátory mohli relevantně mezi sebou porovnávat, abychom netestovali pokaždé jiným způsobem,“ podotýká Hrůza.

Cenové rozpětí testovaných respirátorů se podle autora a moderátora pořadu A DOST! TelevizeSeznam.cz Jana Tuny pohybovalo od sedmi korun do 22 korun za kus, nejdražší byl nano respirátor, který stál 46 korun za kus.

Účinnost respirátorů se podle Tuny prověřovala v parafínových a solných testech. Měřil se také dechový odpor v klidu a při zátěži.

Pro porovnání je nejdůležitější testování podle normy EN 149

Požadavkům evropské normy vůbec neodpovídaly tři druhy respirátorů prodávané jako FFP2. „Všechny tři byly vyrobené v Číně. Dva z nich dokonce nesplnily požadavky ani pro respirátory kategorie FFP1, tedy pro ty nejméně účinné,“ upozorňuje Jan Tuna. Vítězi naopak byly podle Tuny respirátory české výroby plus jeden čínský.

Dva typy norem

U respirátorů rozlišujeme tři třídy podle evropské normy, to jsou FFP1, FFP2 a FFP3. A pak je zde značení KN95, což odpovídá normě americké nebo asijské. Tři třídy rozlišují podle Hrůzy úrovně filtrace. První třída, tedy FFP1, má účinnost filtrace částic 80 procent a výše, FFP2 94 procent a výše a FFP3 až 99 procent. Důležité je ale podle Hrůzy upozornění, že to platí pro částice o velikosti 0,6 mikrometru.

Testovalo se 14 druhů volně prodejných respirátorů typu FFP2

Výrazné rozdíly mezi respirátory vyrobenými podle americké nebo evropské normy Hrůza při testech nezaznamenal. Větší rozdíl je podle něj spíše mezi jednotlivými výrobky a jejich kvalitě.

Dvousměnný provoz

Pokud je respirátor kvalitní, udržuje si své vlastnosti okolo osmi hodin. Podle Jakuba Hrůzy ale při dobrém vyvětrání zvládne i šestnáctihodinové používání. „Byť se vlastnosti začínají zhoršovat a navíc už začíná trošku páchnout,“ poznamenává.

Pokud by byl respirátor po sejmutí z úst uchováván například v prostředí bez přístupu vzduchu, začnou se v něm množit bakterie, které jsou zdraví škodlivé.

Výsledky testu

Vítězové

  • Absolutním vítězem testu se stal respirátor od české firmy General public z Karlových Varů zakoupený na Betacorporation.cz. Cena za kus byla 22 korun.
  • Následuje český respirátor Good Mask zakupený v Tescu. Kus stál necelých 12 korun.
  • Stejně tak testem prošel nanorespirátor SpurTex zlínské firmy SPUR zakoupený v lékárně Dr. Max. Kus stojí bezmála 46 korun. (Tento respirátor měl pouze vyšší dýchací odpor při 160 pascalech, který simuluje extrémní zátěž, například při těžké fyzické práci či vrcholovém sportu, nikoliv však při běžném používání.)
  • Čtvrtým vítězem byl Envirobase respirátor FFP2 dovážený z Číny českou firmou Dol-Kre-4you s.r.o, zakoupený na Elektrošok.cz. Kus stál 9 korun.

Propadáky

  • Čínská respirační maska KN95 s označením výrobce DZL od dodavatele Nabel Trade Group. Kus za 9 korun. (Má účinnost jen 35 procent při měření průchodu parafínových částic, tedy o 60 procent méně, než je norma. Částic soli zachytila necelých 75 procent.)
  • Dětský respirátor z Číny zakoupený na internetovém obchodě Outletelektro.cz. Kus za 10 korun.  (Účinnost v parafínových testech má jen 78 procent a v těch solných 86, tedy opět zásadně méně než požaduje závazná norma.)
  • Třetí respirátor vyrobený v Číně pro českou firmu Farmavex má sice vysokou účinnost, ale nesplňoval normu ani v jednom z testů dýchacího odporu. Šlo přitom o jeden ze tří nejdražších respirátorů, kus stál 22 korun.
Spustit audio

Související