Částečná úleva pro Dolní Moravu. Pod sjezdovkou začala fungovat 4 nová parkoviště

9. prosinec 2022 10:25

V Pardubickém kraji dnes začíná lyžařská sezóna. První vleky se rozjedou v Dolní Moravě na Orlickoústecku. Právě obec v podhůří Králického Sněžníku se v minulých letech potýkala pod náporem turistů s velkými dopravními problémy. To by se ale od této zimy mělo změnit. K dispozici tam totiž jsou čtyři nová parkoviště a naváděcí systém pro řidiče.

Nová parkoviště jsou kaskádovitě nad sebou vybudovaná v kopci u silnice, která spojuje sjezdovku U Slona a hlavní část areálu u nástupní stanice sedačkové lanovky. „Pro tuto zimu máme připravená čtyři nová parkoviště. Nově pro letošní rok chystáme změnu organizace parkování,“ vysvětluje obchodním ředitel horského resortu Tomáš Drápal.

Parkoviště s navigačním systémem

Podle něj v minulosti v zimní sezóně s kapacitou parkovišť problémy nebyly a teď by neměly hrozit ani náznakem. „Kapacita našich parkovacích míst je dnes přibližně 1100 aut, což zcela určitě bude krýt naši maximální denní kapacitu.“

U hlavní silnice v horní části obce je navíc umístěna navigační tabule, která ukazuje polohu jednotlivých odstavných ploch, ale také signalizuje, na kterém parkovišti je ještě místo, a na kterém už ne.

„Hned u prvního parkoviště je velká tabule v LED diodami, kde bude zelená fajfka, nebo červený křížek. Bude to sloužit pro jednodušší orientaci zákazníka. Plus budeme mít u vjezdu vlastní pracovníky, kteří budou řídit dopravu,“ popisuje Drápal.

Na vybudování parkovišť i informačního systému spolupracoval resort s obecním úřadem. Na zimu by současná kapacita měla stačit, jestli to bude dost o letních prázdninách, se teprve uvidí, protože středisko v Dolní Moravě má vyšší návštěvnost právě v letní sezóně.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související