Často nejsme naladěni sami na sebe, ale přizpůsobujeme se představám ostatních, myslí si kouč Ondráček

22. září 2022

„I když má klient představu, že si buduje kariéru nebo plní cíl, často se stává, že si až zpětně uvědomí, že ten cíl nebyl tak úplně jeho snem. Jen tak nějak přijal představu, jak by to mělo vypadat,“ popisuje svou práci kouč Michal Ondráček, který se snaží klientům vracet život do vlastních rukou. „Myslím si, že často nejsme naladěni sami na sebe. Přijímáme impulsy zvenčí, abychom se přizpůsobovali představám ostatních,“ popisuje osobní i klientskou zkušenost.

Kouč Ondráček má mezi svými klienty hodně manažerů. „Právě vysoké pozice bývají dost osamocené a na vnitřní sebereflexi málo času. Tito lidé to tak mají mnohdy těžší.“

Čtěte také

„Nemají čas na sebe, nemají čas nad sebou ani svým dalším směřováním přemýšlet. Sami stále řídí někoho jiného, firmu, tým a určují směr a strategii. Ale co to dělá s nimi samotnými, to neřeší,“ popisuje.

A dodává: „Jednoho dne ale přijde zastavení, které je donutí udělat ve svém životě ,stopku‘ – a zamyslet se, co dál.“

Kouč vs. terapeut

Budoucnost pak můžete řešit s koučem či terapeutem. „Práce kouče by měla být pro toho, kdo cítí, že má ještě vnitřní energii a tah na branku. A není naprosto vyčerpaný, vyhořelý, netrpí depresemi – to už je práce pro terapeuta,“ vysvětluje.

„Klient potřebuje v první řadě cítit, že tam jsem s ním. I když si rychle začne uvědomovat, že je vše vlastně jen na něm,“ popisuje koučování.

Čtěte také

„Zároveň ví, že kouč není ten, který by mu problém vyřešil a dal rozhodnutí. Ale dost často mi klienti říkají, že jim pomáhá už ten čas, který si vyhradí pro práci se mnou. Potřebují čas pro sebe, pocit bezpečí, při kterém si přemýšlejí.“

„Mám kolegu, kamaráda, kouče, kterému přezdívali mistr fifty-fifty, míněno mistr půl na půl. Pracoval v jedné firmě a po jeho koučování se část zaměstnanců rozhodla firmu opustit. Někdy tak může klient dojít k razantním změnám.“

Spíš jde o způsob vnímání. „Klienti mají pocit, že jsou ve vleku událostí a když to pak spolu rozebíráme, začínají pomalu svůj život přebírat zpátky do svých rukou. A považují to za úžasnou změnu. Takže vůbec nemusí jít o rozchod s partnerem nebo odchod z práce,“ popisuje.

Celé Hovory Tatiany Čabákové si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související