Času na oslavu moc nebude. Sezona ještě nekončí, říká vítězný žokej Velké pardubické Lukáš Matuský

Velkou pardubickou vyhrál osmiletý hnědák Mr Spex před favorizovaným obhájcem prvenství Talentem a Sacamirem. Zástupce stáje Lokotrans dovedl k vítězství slovenský žokej Lukáš Matuský, který slavnou steeplechase ovládl podruhé. Předloni triumfoval v sedle Hegnuse. Tentokrát to bylo před nabitými tribunami. Jak si závod užil a bude mít čas na oslavu? To zjišťoval od vítězného žokeje krátce po doběhu reportér Jakub Marek. Poslechněte si celý rozhovor.

Lukáši, gratuluji k vítězství na Velké pardubické. Před dvěma lety jste vyhrál před prázdnými tribunami. Je to velký rozdíl?

Určitě. Ten jezdec si to daleko více užívá, protože atmosféra tady byla super.

Cítí to i kůň, protože závěrečný finiš byl hodně vydřený?

Samozřejmě, když začnou lidé tleskat, tak to ty koně ještě více nabudí a žene je to k lepšímu výsledku.

Kdy jste začal věřit, že by to mohlo vyjít na vítězství?

Po velkém "Havláku". Když jsem viděl, jak tam začali Player s Talentem mezi sebou závodit, tak jsem si ještě počkal a věřil v silný finiš.

Byl v dostihu nějaký kritický okamžik?

Vždycky tam něco bývá. Třeba jak se koně zahledí na skok, na fotografa. I ten můj byl ze začátku "čumivý", ale vždy jsem to nechal na něm a on to pořešil.

Šest koní během závodu popadalo. Musel jste i vy řešit nějaké komplikace?

Naštěstí jsem nemusel nikoho přeskakovat. Když jsme šli na "náměstí", tak jsem tam měl lehkou kolizi s prázdným koněm, který do mě narazil, ale všechno bylo v pořádku.

Jak budete letošní vítězství slavit?

Oslava určitě bude, i když na ní asi nebude extra velký čas. Sezona nekončí a jede pro mě pořád dál.

Velká pardubická se Slavia pojišťovnou (6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5 000 000 korun):
1. Mr Spex (žokej Matuský, trenér Urbánek, stáj Lokotrans), 2. Talent (ž. Složil), 3. Sacamiro (Kocman), 4. Player (ž. Novák), 5. Argano (ž. Liška), 6. Lombargini (ž. Odložil). Čas: 9:31,24. Výrok: jistě 1 3/4 - krk - 1 3/4 - 3 1/4 - daleko.

autoři: Jakub Marek , rej
Spustit audio

Související