Čchi-teng Šeng: Miluji černé oči

5. říjen 2018

Podlehne chvilkovému okouzlení, zapře svou ženu a při povodni poskytne pomoc osamělé, nemocné prostitutce. Povídku tchaj-wanského spisovatele poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Wang Wen-Sing: Zklamání

Jasmín, nebe, mraky

Povídka tchajwanského autora o tajné lásce chlapce ke starší dívce. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Čchi-teng Šeng (vlastním jménem Liou Wu-siung) se narodil v roce 1939 v Tchung-siao. Vystudoval uměleckou fakultu Vysoké školy pedagogické v Tchaj-peji, poté působil jako učitel ve svém rodišti. V současné době se věnuje výhradně literární a umělecké tvorbě (zabývá se též malbou a uměleckou fotografií). Od roku 1962 publikoval povídky v literární příloze novin Lien-che-pao. V roce 1977 vydal celkem deset svazků svých povídek.

V povídce Miluji černé oči (z roku 1967) hrdina v rozporu s obecně uznávanou morálkou podlehne chvilkovému okouzlení osamělou, nemocnou prostitutkou, které poskytne pomoc při povodni a zapře svou ženu, která je vystavena nebezpečí a psychickému traumatu z jeho jednání. „Černoočka“ je oblíbené jméno milovaných žen v Čchi-teng Šengových prózách.

Povídka vyšla v souboru moderních tchajwanských povídek Ranní jasmín. Sbírku vydaly Kontinenty – Sdružení pro spolupráci se zeměmi Afriky, Asie a Latinské Ameriky (nezisková organizace) spolu s nakladatelstvím DharmaGaia v Praze 2001.

Účinkuje: Jiří Schwarz

Překlad z čínštiny: Lucie Olivová
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2002.

Spustit audio