Čeká nás další horký den, večer se do Česka přiženou i bouřky

13. srpen 2018 09:15

Po krátkém mírném ochlazení do Česka opět přijdou teploty, které pokoří třicítku. Večer k tomu republiku zasáhnou i silné bouřky. Ojediněle je doprovodí kroupy a přívalový déšť.

Bouřky se nejdřív přeženou přes Karlovarský kraj, a to kolem páté hodiny odpoledne. Pak se budou přesouvat dál na východ.

„Pravděpodobnost bouřek bude nakonec vyšší ve východní polovině Čech než v té západní. Konkrétně nejvyšší bude v Královéhradeckém, Pardubickém, Libereckém kraji a na Vysočině, kam bouřky dorazí až kolem 21. hodiny,“ upřesnil meteorolog Pavel Borovička.  

Čtěte takéPŘEDPOVĚĎ POČASÍ

Kromě výstrahy před bouřkami, platí také až do 18. hodiny v celém Česku varování před vysokými teplotami.  Teploměr by se dnes mohl v Plzeňském kraji ojediněle vyšplhat až k 35 stupňům Celsia.

Lidé by proto neměli zapomínat na pitný režim a měli by se vyhnout pobytu na přímém slunci a zvýšené fyzické zátěži. Vysoké teploty nejvíce ohrožují nemocné lidi, seniory a malé děti.

Zároveň dále platí kvůli horku a suchu pro většinu republiky výstraha před požáry. Meteorologové ale nyní stanovili termín, kdy by mělo zvýšené riziko vzniku požárů skončit. „Předpokládáme, že se riziko požárů sníží po přechodu studené fronty v noci na úterý,“ uvedli meteorologové.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se mírně ochladí jen v úterý a ve středu, kdy bude 23 až 27 stupňů Celsia.

autor: jik
Spustit audio