Čeká vaše zvíře operace? Jak vypadá péče před zákrokem? A kdy může začít pít?

24. listopad 2015

Každá operace je zásah do organismu, a je úplně jedno, jestli jde o člověka nebo o zvíře. Když už není zbytí, je dobré vědět, co vašeho čtyřnohého kámoše čeká.

Podle veterinářky nemocnice AA-Vet Petry Soukupové, je úplně každá anestezie spojená s rizikem. Tomu se dá předejít, tedy kromě výjimky představující akutní, život ohrožující stav a následný zákrok.

Co se děje před zákrokem?

Součástí pánované operace je nezbytné předoperační vyšetření. „To zahrnuje důkladnou anamnézu, tedy ptáme se chovatele na předchozí operace, jak probíhala předchozí anestezie a následná rekonvalescence.

Dále musíme zvážit celkový stav jedince, kondici, posuzuje se oběhový a respirační aparát,“ říká. Zvíře čeká i základní vyšetření krve k posouzení hlavně jaterních a ledvinových parametrů.

Hodně záleží na věku a stavu pacienta. Větší a rozsáhlejší vyšetřování tak vždy čeká starší a rizikovější zvířata. Před vlastním zákrokem je hodně důležitá hladovka, která trvá minimálně 12 hodin před začátkem.

Zachovejte chladnou hlavu

„Pít vodu zvíře může. Než operace proběhne, tak je už alespoň dvě hodiny v ordinaci a tam mu podáváme infuze. Takže ho potřebně zavodníme sami. Ale je hodně důležité, aby bylo před zákrokem řádně vyvenčeno, tedy aby bylo pokud možno prázdné.“

Chovatel by neměl zvíře stresovat, zachovat klid hlavně v sám v sobě. Každé milované zvíře je totiž na svého pána fixováno a stres velmi dobře vycítí.

Po operaci

Zvíře se probudí v hospitalizační místnosti pod dozorem odborníků. Domů jde až když je úplně vzhůru, kdy nabylo vědomí. „Někteří lékaři ale zvíře vydají domů ještě spící. To s sebou ale nese určitá rizika a hlídat je musíte sami.“

Čtěte také

Musí být v klidu a teple, protože samo není schopno ovládat termoregulaci. Nejlépe mimo průvan ale spíš na zemi, než na nějakých vyvýšených místech. Hrozí totiž pády. „Při probouzení totiž dochází k nekoordinovaným pohybům, zvíře občas vydává podivné zvuky, které mohou chovatelé špatně snášet. My víme, co s tím.“

Kdy může pít, jíst?

S krmením většinou můžete začít už v den operace, tedy až po obnovení polykacího reflexu. „Pokud bez problému pije, tak může dostat i krmivo. Doporučujeme měkké, kašovité krmivo ale jen malou porci, tak třetinu obvyklé dávky, kterou ale ještě rozdělte do několika menších porcí.“

Od svého veterináře ale dostanete podrobné pokyny co po operaci dělat a nedělat. Je hodně individuální, a to podle druhu zákroku. Třeba, pokud jde o operaci trávicího traktu, zvíře musí držet speciální dietu.

Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio