Čekala jsem, až se máma vrátí z léčby, říká psycholožka. Teď pracuje s dospělými dětmi alkoholiků

22. říjen 2021

Říká se o nich, že mají ukradené dětství. Nikdy neví, do jakého prostředí přijdou, když se vrací ze školy domů. Snaží se nepřekážet. V dospělosti mívají problematický vztah k sobě, k druhým lidem a někdy i k alkoholu. Takový je život dospělých dětí alkoholiků.

To, že rodič nefunguje tak, jak by potřebovalo, si dítě začíná uvědomovat už v raném dětství. Logicky to v té době ještě nespojuje s alkoholem. „To, že rodič pije, někdy matka, někdy otec, někdy dokonce oba, může vést k tomu, že se z dítěte stane workoholik, ale i že nebude pracovat vůbec,“ popisuje škálu dopadů psycholožka Pavlína Doležalová.

Čtěte také

Něco ale tyto děti spojuje. Americká psycholožka Janet Geringer Woititz popisuje ve své knize Dospělé děti alkoholiků u většiny z nich v dospělosti velmi nízké sebevědomí, které se promítá do práce i do vztahů. „Obecně jsou důvěrné vztahy problém, buď žijí v závislých vztazích, nebo ve vztazích neumí fungovat vůbec,“ doplňuje Doležalová. Častá je podle ní i poměrně vysoká míra životní nespokojenosti, i když může být člověk objektivně úspěšný.

Když pijí oba rodiče, je to problém. Když pije jeden, druhý to může zachránit, ale také nemusí. Někdy může být řešením partnerova problému natolik zaměstnán, že vlastně také není dítěti k dispozici tak, jak by potřebovalo.

Jak dítě vnímá opakované léčby svého závislého rodiče? Bude v dospělosti alkoholik, nebo naopak přísný abstinent? A je terapeutovi na překážku, když je sám dospělým dítětem alkoholika? Poslechněte si Diagnózu F s psycholožkou Pavlínou Doležalovou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.