Čekání na obchvat. D35 žene do Rokytna i Sezemic tisíce aut denně

4. červenec 2022 10:45

Obavy některých obcí na Pardubicku z toho, že je zahltí auta kvůli zprovozněné dálnici D35 se naplnily. Obce se teď potýkají se zvýšeným náporem tranzitní dopravy. Asi nejvíc jsou tím v tuto chvíli postižené Rokytno a Sezemice. Oběma obcím totiž stále chybí silniční obchvaty, které by dopravu odvedly pryč.

Podle nezávislé starostky Rokytna Petry Vrbatové se dopravní situace v obci v poslední době hodně zhoršila. Auta tudy jezdí víc než před otevřením dálnice. Podle květnového sčítání dopravy jen za jednu hodinu projede Rokytnem 400 aut včetně těch nákladních.

Čtěte také

Mnozí řidiči využívají průtah obcí jako nejkratší trasu k dálnici, pro chodce je to ale to problém, protože se podle Vrbatové při přecházení silnice necítí bezpečně. „V tuto chvíli tady nemáme žádné omezení, snížení rychlosti ani místa pro přecházení. I chůze po chodníku je tady nebezpečná, protože tu najíždějí auta na dálnici směrem od Býště a rozhodně 50 kilometrů v hodině někteří nejedou.

Zvýšený provoz je teď po otevření úseku dálnice D35 taky v Sezemicích, přes které začaly víc jezdit nákladní auta mířící z dálničního sjezdu v Rokytně směrem do Pardubic. Podle nezávislého starosty Martina Staňka tím trpí hlavně Masarykova ulice. Staněk se také obává, že na další problém zadělá městu v prosinci otevření druhé části D35 Časy - Ostrov, kvůli chybějícímu obchvatu Dašic podle něj část dopravy zamíří do Sezemic.

Úleva jménem obchvat

V blízké době by se měl začít stavět obchvat Rokytna. Krajští silničáři už podepsali smlouvu s firmou Strabag, která 4 km dlouhou silnici postaví za zhruba 200 milionů. Obchvat naváže na mimoúrovňové křižovatce u Rokytna, obec obejde z východu a na konci se jeho trasa mezi Býští a Chvojencem napojí na stávající I/35. Hotový by měl být příští rok v květnu.

U Sezemic fakticky půjde o sedm kilometrů dlouhou přeložku stávající silnice I/36 z Pardubic do Časů a zároveň to bude přivaděč k dálnici. ŘSD v tuto chvíli dokončuje majetkoprávní přípravu a chystá výběrové řízení na zhotovitele, letos trasu také prozkoumají archeologové. Samotná výstavba obchvatu by měla začít v příštím roce a zprovoznění obchvatu je v plánu v roce 2025. Předpokládaná cena stavby je přibližně tři čtvrtě miliardy korun.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související