Čekyňák, tak říkají místní Popovickému kopci na Přerovsku

30. říjen 2021

V bezprostředním okolí Přerova mnoho kopců nenajdete. Asi nejznámější dominantu jsme objevili na okraji místní části Čekyně. Jde o Popovický kopec, který leží uprostřed přírodní památky vyhlášené už roku 1949.

Popovický kopec je pomyslným ostrovem vzácné teplomilné a suchomilné stepní květeny a zvířeny. Lokalita o výměře 3,32 hektarů patří k nejstarším přírodním rezervacím v přerovském okrese. Jde o místo výskytu spraší, sprašových hlín, na povrch tam vystupují také úlomky matečné horniny (jílovité břidlice, prachovce a droby).

Z vrcholu v nadmořské výšce 305 metrů jsou nádherné výhledy na Moravskou bránu, Hostýnské vrchy. Dovede vás k němu modře značená naučná stezka „Předmostím až do Pravěku“, která začíná v Přerově a měří kolem osmi kilometrů. Napojit se na ni můžete také před Čekyní, naproti areálu autokrosu u sochy malého mamuta. Půjdete tak opačným směrem, tedy do Přerova.

V městské části Předmostí pak objevíte jedno z nejzajímavějších zastavení – Památník lovců mamutů, kde si můžete prohlédnout vzácné kosterní nálezy pocházející z lokality, která se zapsala do učeben dějepisu.

autor: zem
Spustit audio