Celulitida u žen snižuje riziko mrtvice i demence, naznačuje studie

6. leden 2023

Když do internetového vyhledávače zadáte pojem celulitida, drtivá většina doporučených odkazů pravděpodobně bude radit, jak se celulitidy zbavit. Oproti zaběhnutým představám se ale teď ukazuje, že celulitida může být pro lidské zdraví v něčem i prospěšná. Aspoň to naznačuje studie vědců z Augustské univerzity.

Celulitida je spojena s ukládáním tuku. Článek publikovaný v polovině prosince ve vědeckém časopise Diabetes ale ukázal, že tuk, jehož ukládání způsobuje celulitidu, není až tak škodlivý, jak si myslíme. Naopak studie přináší důkazy, že zdraví může prospívat, respektive může chránit organismus před některými nemocemi.

Čtěte také

Tuk, který se ženám ukládá v oblasti boků, stehen a hýždí, pomáhá podle výzkumníků snižovat riziko mrtvice a demence. Podkožní tuk spojený s celulitidou navíc může posílit ochranu těla proti dopadům různých zánětlivých onemocnění, včetně srdečních. Naznačuje to aspoň studie provedená na myších.

Vědci zjistili, že myší samice s vysokým podílem podkožního tuku mají menší riziko mozkových zánětů než myší samečci. A po liposukci, tedy umělém odstranění, přišli nejen o ten podkožní tuk, ale i jeho zmíněné pozitivní dopady. Proč to tak je, výzkum neukázal.

Čtěte také

Jak ale píše izraelský web The Jerusalem Post, dřívější studie naznačují, že podobné protizánětlivé účinky má i ženský pohlavní hormon estrogen.

Vědcům se ale nepodařilo zjistit, kde je hranice toho, co je ještě prospěšné a co už ne. Navíc upozorňují, že jejich závěry by se neměly vykládat jako nějaká obhajoba nabírání váhy – zatímco podkožní tuk má zmíněné pozitivní účinky, nadváha a obezita mají přesně opačné dopady, tedy zvyšují riziko demence, mrtvice i srdečních onemocnění.

Poslechněte si celý výběr ze sociálních sítí v audiozáznamu. Připravil Tomáš Havlín.

Spustit audio

Související