Cenný kov si z paralympiády odveze koulař Aleš Kisý. Výkonem 8,25 metru dosáhl na bronz

29. srpen 2021

V mládí zůstal Aleš Kisý po nešťastném skoku do vody ochrnutý na dolní končetiny. Nový smysl mu dal sport – konkrétně atletika. Na paralympiádě v Tokiu získal v neděli svoji první medaili. Ve vrhu koulí dosáhl výkonem osm metrů a 25 centimetrů na bronz a prolomil tak sérii čtvrtých a pátých míst z posledních her.

„Je to tam. Být dvakrát čtvrtý je peklo. Teď už pan bramborový končí. Doufám,“ směje se těsně po slavnostním ceremoniálu český paralympionik. 

Soutěž byla napínavá. Kisý vrhal koulí jako čtvrtý z devíti atletů a své předchozí konkurenty hladce překonal. Potom musel ale zhruba hodinu čekat, zda někdo z další pětice jeho výsledek nepřebije. To se nakonec povedlo zástupcům Ázerbájdžánu a Íránu. Kisý se tak dostal na třetí místo.

Aleš Kisý

„Do poslední chvíle jsem byl nervózní, protože tam byla šance, že mě Američan přehodí. Znám Scotta hodně dlouho a vím, že na to má,“ popisuje Kisý. 

Aktuální soutěž podle bronzového medailisty ale není spravedlivá, protože mezi sebou bojují lidé s různě závažnými handicapy. „Když máte zdravé prsty tak to na té kouli dělá obrovský rozdíl. Je tam nevýhoda toho, že nemůžeme lepit. Kdybych měl lepidlo na ruce, tak hodím dál.“

O tom, jak si povedou další čeští paralympionici na hrách v Tokiu uslyšíte až do 5. září každý den na Radiožurnálu Sport! Živé vstupy a reportáže přímo na místě připravuje naše reportérka Zdeňka Trachtová.

autoři: Zdeňka Trachtová , vla
Spustit audio

Související