Ceny bezlepkového pečiva jsou stále vysoké, vyplývá z šetření dTestu

12. únor 2021

Pokud někoho trápí celiakie nebo alergie na lepek, nezbude mu než zvolit bezlepkové pečivo. Z bezlepkové diety se ale také zároveň stal trend. Jak vybrat to správné pečivo?

Čtěte také

Pokud musí, anebo chce, člověk nahradit běžné pečivo bezlepkovým, stále ještě si bude muset připlatit. Když přepočítáme cenu bezlepkového chleba na 100 gramů, tak se podle redaktora časopisu dTest Jana Maryšky stále ještě dostáváme například až na trojnásobek ceny běžného pečiva.

Lze najít i levnější výrobky

Test bezlepkového pečiva podle Maryšky naštěstí ale ukázal, že už jsou k dispozici i výrobky, které začínají na 12 korunách za 100 gramů. Horní hranicí pak bylo 50 korun za 100 gramů. „Takže opravdu už i cena je, nechci říct příznivá pro každého, ale pravděpodobně je to o něco lepší, než to bývalo před lety,“ zmiňuje Jan Maryška.

Označení potravin bez lepku

Testování bylo tentokrát podle Maryšky komplikovanější, pro analýzy bylo totiž potřeba pořídit velké množství výrobků. „Nestačí koupit jedno balení, potřebujeme tři až čtyři kilogramy, což u bezlepkových chlebů znamená zhruba 10 balíčků,“ vysvětluje Maryška. Nakonec podle něj testy prošlo 10 reprezentativních výrobků jak malých pekáren, tak i privátních značek obchodních řetězců. „Ještě bych podotknul, že jsme do našeho výběru vybírali bezlepkové chleby, které v sobě měly přídavek semínek, abychom na nich měli více co testovat,“ poznamenává Maryška.

Dobré zprávy

Dobrých zpráv se podle něj v rámci testů ukázalo hned několik. „Kromě toho, že v bezlepkových chlebech není lepek, tak jsme v nich nenacházeli ani nežádoucí látky,“ poznamenává redaktor dTestu Maryška.

Výsledky dTestu:

● Nejvíce bodů získal chléb značky Balviten Gluten Free Vícezrnný chlebík.

● Nejlépe chutnal chléb značky Country Life Nelepek Chléb bez lepku semínkový. Podle vyjádření komise byl také nejvíce podobný běžnému chlebu.

● Nejméně bodů při ochutnávce získal chléb Albert/Nature's Promise Free from Mix plátků Vital chléb se slunečnicovými a lněnými semínky.

Testy prověřovaly například akrylamid, což je podle Maryška jedna z nepříznivých sloučenin v pečivu. V bezlepkovém pečivu nebyly ani pesticidy, mykotoxiny ani nebezpečné mikroorganismy. „Takže z tohoto pohledu nám udělaly bezlepkové chleby skutečně radost,“ zmiňuje Jan Maryška.

Různé směsi

Jediné problémy, ve kterých se bezlepkové chleby mezi sebou lišily, a kvůli čemu by nemusely někomu vyhovovat, jsou podle Maryšky potíže ze senzorických hodnocením.

Maryška také přiblížil, že bezlepkové pečivo je vždy směsí několika ingrediencí. Ve srovnání s obyčejným chlebem bude mít ten bezlepkový jednou tak dlouhé složení. Problém nastává v případě, že by byl člověk na jednu z použitých složek alergický, například na sóju nebo vaječný bílek. „Při výběru bezlepkového chleba je potřeba mít na paměti všechny svá zdravotní omezení a pročítat etiketu,“ upozorňuje redaktor dTestu Jan Maryška.

Spustit audio

Související