Ceny energií i zvyšování nájmů. Důvody, proč se na Jičínsku koná jen minimum plesů, bálů a merend

13. leden 2023 08:13

Je už plesová sezóna v plném proudu nebo naopak? Zatímco například v královéhradeckém Kongresovém centru Aldis zaznamenali i po navýšení ceny za pronájem jen mírný pokles zájmu  o pořádání plesů a společenských zábav, v menších městech, konkrétně třeba na Jičínsku, je situace hodně odlišná.   

Kulturní program s výhledem do prvních měsíců letošního roku v okrese Jičín napovídá, že rozhodně nelze použít okřídlené „plesová sezóna už je v plném proudu“.

Čtěte také

Ředitel Kulturních zařízení města Jičína Pavel Nožička dodává. „I do pořadatelství plesů negativně zasáhla minulá období, zejména spojená s covidem. Tím se i přetrhaly vazby mezi pořadateli a potencionálními sponzory. My máme letos v té hlavní sezóně jen dva plesy, což je prakticky o šest plesů méně, než jsme běžně mívali.“

V Masarykově divadle se tedy teď uskuteční jen ples „Jičín žije“ a 3. ples jičínské Základní umělecké školy. Nekonají se ani tradiční sokolské šibřinky nebo ples házenkářů. Člen házenkářského klubu Aleš Babák informoval, že naposledy jej pořádali na začátku roku 2020, ale letos po covidové pauze na tradici ještě nenavážou.

Je to prý hlavně z ekonomického hlediska. Návštěvníky v minulosti totiž přilákala i bohatá tombola, kterou si pořadatelé mohli dovolit díky podpoře jičínských firem. „To, co zaplatí spolupořadatel plesu se skládá ze dvou položek. Je to základní část a pak služby. Poskytujeme požární hlídku, pořadatelskou službu. Došlo tam k určitému zvýšení té ceny, ale není to nic astronomického.

V centru sousední obce - ve Valdicích u Jičína - stojí rozlehlý kulturní dům, který před covidovými roky býval na Jičínsku nejvyhledávanějším zařízením svého druhu, pokud jde o pořádání plesů a dalších společenských zábav.

Čtěte také

Jeho vlastníkem je Vězeňská služba ČR. S mluvčí valdické věznice Evou Francovou jsme se sešly přímo u ztichlé budovy. „My bychom samozřejmě rádi očekávali ruch, ale obávám se, že tomu tak nebude. Protože propad zájmu pořadatelů o uspořádání jakékoliv akce je asi poloviční oproti rokům před covidem. Bohužel i my jsme museli přistoupit také ke zvýšení cen pronájmu a to asi o polovinu. Trvá zájem středních škol o uspořádání maturitních plesů, protože v okolí Jičína není žádný kulturní dům, který by měl takovou kapacitu jako my. Tedy okolo 800 osob.

Jediná společenská zábava, která se v dohledné době ve valdickém kulturním domě uskuteční, bude Rybářský ples.

Podobný pokles zájmu zaznamenali provozovatelé Hotelu Centrál v Nové Pace. Letošní sezónu tam vidí skepticky i Bohdan Čančík, jeden z jednatelů společnosti, která zrekonstruovanou nemovitost s reprezentativním secesním sálem vlastní. „Není tolik zájem. Někteří ještě jednají, takže zatím dosud nemáme rozhodnuto o žádném plese. I cena hraje roli. Plyn nám stoupl asi čtyřikrát, takže jsme skutečně museli navýšit cenu za pronájem. Navíc jsme během covidu dělali modernizaci zařízení, těch výdajů není málo. Museli jsme jít s cenou trochu nahoru.

Nájem společenským prostor v novopackém hotelu Centrál byl navýšen zhruba o pětinu.

Čtěte také

Na závěr ještě nahlédneme do sokolovny v Sobotce, kam se sezóna bálů a zábav vrací po třech letech. Tomu odpovídá i zatím velmi opatrný přístup pořadatelů. Podle starostky soboteckého sokola Jany Šlechtové se uskuteční jen dva - Městský ples a Maškarní merenda: tu pořádají sobotečtí hasiči.

Místní organizace a město na základě spolupráce se Sokolem neplatí nájem, uhradí tedy náklady spojené s provozem zařízení, mj. vodu, elektřinu nebo odpady.

Mírný úbytek plesů v letošní sezóně hlásí také z Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, souvisí to prý hlavně s dvouletou covidovou pauzou. A kvůli cenám energií byli nuceni navýšit nájem o 15 procent. V programu mají teď zhruba 18 plesů, před covidovým obdobím to bývalo kolem 24.

Samostatnou kapitolou pořádání společenských zábav jsou problémy s objednáváním kapel. V covidové době se totiž mnohé z těch místních rozpadly.

Spustit audio

Související