Ceny obilí poklesly na úroveň, kterou měly před válkou

31. červenec 2022

Celosvětový nedostatek obilí se letos pravděpodobně podařilo odvrátit díky příznivému počasí v Austrálii a Spojených státech. I navzdory rusko-ukrajinské válce se globální ceny obilnin vrátily na předválečnou úroveň. Všímá si toho belgický deník De Standaard.

Každý, kdo se v posledních týdnech díval na přenosy z Tour de France, si mohl všimnout, že obilí, které dozrálo na nekonečných lánech severní a střední Francie, je už sklizené. Na polích šestého největšího světového vývozce najdeme už jen strniště a balíky slámy.

Čtěte také

Odborníci sledovali francouzské žně s velkým zájmem. Když Rusko, tedy největší vývozce obilí na světě, napadlo Ukrajinu, která mezi světovými exportéry zaujímá páté místo, ceny těchto plodin v obavách z nedostatku závratně vzrostly. Dobrá sklizeň v ostatních důležitých regionech, mezi které patří i Francie, proto měla zásadní význam pro to, abychom se vyhnuli hladu ve světě, vysvětluje De Standaard.

Rozhodující roli v tom hrála Austrálie a úrodné pláně amerického Středozápadu. Už několik týdnů je zřejmé, že úroda v těchto zemích nebyla vůbec špatná. To, že Rusové dovolili opět vyvážet ukrajinské obilí, nemělo na jeho ceny velký dopad, klesly totiž ještě před uzavřením dohody. Ceny pšenice dosáhly svého vrcholu v polovině května, od poloviny června ale zase klesaly. Ve třetím červencovém týdnu už dosáhly předválečné úrovně.

Ve Spojených státech se kombajny rozjely teprve nedávno. Počasí bylo dlouho špatné a úrodu ohrožovalo sucho.

Obzvlášť dobrou úrodu mají Australané, a to už podruhé za sebou. Očekává se, že letošní sklizeň bude znovu rekordní. Austrálie je třetím největším vývozcem obilí na světě a za světovou jedničkou a dvojkou, tedy za Ruskem a Spojenými státy, příliš nezaostává.

Hlavní zemědělské regiony zaznamenaly podle zprávy australského vládního úřadu pro zemědělské a ekonomické zdroje ABARE dostatečné srážky. Také teploty poskytovaly ideální podmínky k tomu, aby ze zasetých zrn vyrostly pěkné klasy.

Spojené státy očekávají normální sklizeň

Ve Spojených státech se kombajny rozjely teprve nedávno. Počasí bylo dlouho špatné a úrodu ohrožovalo sucho, deště ale přišly v pravou chvíli. Poslední informace amerického ministerstva zemědělství hovoří o tom, že Spojené státy, a tím pádem i Kanada, můžou očekávat normální sklizeň s průměrnými výnosy.

Některé země na Blízkém východě a v Africe jsou na ukrajinském obilí závislé a není pro ně vůbec snadné ho nahradit.

Ve Francii to vypadá podobně. Sucho, které zemi zasáhlo v květnu, vyvolalo obavy z nejhoršího. Experti hovořili o tom, že úroda bude o deset až třicet procent nižší. Červnové deště ale situaci výrazně zlepšily, takže hektarové výnosy pšenice budou nižší „jenom“ o tři procenta.

Pokles cen obilí má i své finanční a technické příčiny, dodává belgický deník. Paul Hughes, ekonom S&P Global Commodity Insights, agentuře Reuters vysvětlil, že investice do těchto komodit přestaly být pro spekulanty zajímavé, když se zvýšily úrokové sazby.

Nejistá rusko-ukrajinská dohoda

Do poloviny dubna měly fondy v zemědělských plodinách přibližně padesát pět miliard dolarů. Na konci června to bylo třicet pět miliard, tedy o dvacet miliard méně. To, že spekulanti začali prodávat, pochopitelně vedlo k pádu cen.

Spolu se smlouvou o umožnění vývozu ukrajinské pšenice, kterou Rusko a Ukrajina uzavřely 22. července, to ale nejspíš ještě neznamená, že se problém vyřešil, varuje De Standaard. Některé země na Blízkém východě a v Africe jsou na ukrajinském obilí závislé a není pro ně vůbec snadné ho nahradit, řekněme, australským.

Čtěte také

Uzavření rusko-ukrajinské dohody také v žádném případě neznamená, že válka už nebude mít na vývoz ukrajinského obilí vliv. Když před týdnem na oděský přístav dopadly ruské rakety, trh okamžitě nervózně zareagoval a ceny zase vzrostly.

Záležet bude také na tom, jak dlouho bude válka trvat. Pokud by ukrajinští zemědělci nemohli ani v příštím roce obdělávat velkou část půdy a navíc by přišlo sucho v důležitých obilnářských oblastech, ceny by mohly zase prudce stoupnout, uzavírá belgický deník De Standaard.

Výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií pro vás připravil Miroslav Tomek.

autoři: Miroslav Tomek , tpa
Spustit audio

Související