Ceny pohonných hmot se po zlevnění na začátku června daly v kraji zase do pohybu směrem vzhůru

9. červen 2022 10:14

Pokles cen, způsobený snížením spotřební daně, je sice stále ještě na stojanech znát, ale blížící se léto a s ním i hlavní motoristická sezóna dávají podle zkušeností z minulých let tušit, že v dalších dnech a týdnech bude spíš dráž než levněji. Přímo u jedné čerpací stanice v Hostinném na Trutnovsku zjišťoval situaci reportér Tomáš Lörincz.

Tomáši, jak to aktuálně vypadá zrovna na téhle konkrétní čerpací stanici? Ty jsi sledoval vývoj cen na konci května, na začátku června a teď, můžeš tedy srovnávat.

A mohu srovnávat i dnešek se včerejškem. Jen za několik hodin tady vzrostly ceny o 40 haléřů na litr a to jak u nafty, tak u benzínu. Tím se tady v Hostinném dostali u Naturalu 95 přesně na cenu, která platila před snížením spotřební daně. Bez 10 haléřů je to 47 korun za litr.

Čtěte také

Následky snížení spotřební daně tedy nevydržely příliš dlouho. Lepší Natural 98 už stojí dokonce už víc než před snížením daně, koupit se tu dá téměř za 51 korun, což je o korunu dráž než na konci ledna.

U nafty stále ještě platí to, o čem byla řeč v úvodu, tedy že následky snížení spotřební daně se stále ještě projevují. Ale i nafta zdražuje a aktuálně je tady za 45,90, tedy o 60 haléřů levněji než poslední květnový den.

Na druhou stranu se opravdu dá čekat, že ceny ještě porostou. Protože cena ropy je dnes například ve srovnání s loňským 9. červnem vyšší o 69 procent. A další okolnosti, které vedou ke zdražení pohonných hmot, jsou všeobecně známé.

Jak to vypadá s cenami na dalších místech v Královéhradeckém kraji?

Čtěte také

Prakticky všude jsou pohonné hmoty zase dražší než byly před týdnem po poklesu spotřební daně, je tu ale poměrně velký rozptyl.

Mám informace ze včerejšího dne a pokud jde o benzín, tak třeba na Trutnovsku bylo možné nakoupit litr od 44,90 na jedné čerpací stanici v Úpici až po 47 korun ve Dvoře Králové nad Labem. U nafty je ten rozdíl ještě vyšší - 44,50 u nejlevnějších stanic až po 48,50 u těch dražších.

Prémiová nafta, tedy bez biosložky nebo s aditivy, může někde atakovat i padesátikorunovou hranici.

Mění ceny nějak i počty řidičů u stojanů?

Čtěte také

Podle obsluhy čerpací stanice na hlavní silnici mez Jaroměří a Trutnovem nijak zásadně, výkyvy tam sice jsou, ale nesouvisí prý s pohybem cen.

Třeba v uplynulém týdnu byly prý ceny nižší než dnes, ale tankujících řidičů přibylo zase až v posledních dnech. Sami oslovení řidiči sice pohyby cen vnímají, ale když potřebují natankovat, tak prostě natankují.

A podstatná část z nich buď vůbec nebo jen minimálně změnila své zvyklosti, pokud jde třeba o počty najetých kilometrů nebo způsob jízdy. Dá se něco ušetřit tím, že člověk jede pomaleji a opatrněji. Ale oslovení řidiči to spíše neřeší.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související