Černobílý svět je výběr veršování Mariana Friedla. Z alba vybíráme Veselou baladu

18. květen 2022

Multiinstrumentalista, zpěvák a skladatel Marian Friedl je posluchačům Českého rozhlasu Ostrava dobře známý ze svých folklorních projektů, v kterých propojuje lidové kořeny s jazzovými a klasickými hudebními postupy.

Na svém novém albu Černobílý svět postoupil Friedl ve svém neomezeném hledání a propojování žánrových škatulek o krůček dál. Nahrávka je tentokrát elektronická a obsahuje jeho zhudebněné básně. Sám Friedl uvádí, že Černobílý svět je výběrem jeho veršování za poslední léta.

Na albu slyšíme dále Martina Kociána, vizuální podobu nahrávky dokreslila autorskými fotografiemi Sabrina Pasičnyková.

A tady je první ukázka v podobě písně s legračním názvem Veselá balada. Na nahrávce se nachází v oddíle nazvaném Jaro, protože album Mariana Friedla Černobílý svět je rozděleno do čtyř ročních období.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.